Svako peto dete zlostavljano

Svako peto dete u Srbiji fizički je zlostavljano, a emocionalno i psihičko nasilje trpi jedna četvrtina dece, podaci su centara za socijalni rad Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2009.

01:26

Default images

Predstavnici Asocijacija za alternativno porodično staranje "Familija" iz Beograda juče su u Kragujevcu naveli da je broj nehumanih postupaka nad decom u stalnom porastu i da je najprisutnije grubo zanemarivanje dece, u čak 60 odsto slučajeva.

Prema rečima tih predstavnika, zlostavljači su najčešće roditelji, otac u 43 odsto, majka u 19 odsto slučajeva, a najveći broj, 72 odsto, zanemarene ili zlostavljane dece živi samo sa jednim roditeljem.

U više od polovine ovih porodica postoji evidentno porodično nasilje kao višegeneracijski obrazac.

Naglasak na hraniteljskim porodicama

Asocijacija za alternativno porodično staranje "Familija" predstavila je u Kragujevcu projekat "Vidljivo, informisano, snažno", koji se realizuje u Srbiji i Bosni i Hercegovini u cilju zaštite od nasilja.

Projekat su podržale norveška i italijanska organizacija "Sejv d čildren".

Predsednica Upravnog odbora "Familije" Marija Mitić rekla je agenciji Beta da je projekat koji se realizuje u Srbiji fokusiran na pomoć hraniteljskim porodicama i deci na smeštaju u takvim porodicama, koja su često pre toga bile žrtve nasilja.

Ona je navela da su deca iz hraniteljskih porodica posebno osetljiva grupa koja je često na meti nasilja u lokalnoj zajednici i ona nisu pogodna za uobičajene roditeljske tehnike u vaspitavanju, zbog čega je njihovim hraniteljima potrebna podrška.

U realizaciju tog projekta uključen je i kragujevački Centar za socijalni rad "Solidarnost", čiji je direktor Momir Borić naveo da u Kragujevcu ima oko 70 hraniteljskih porodica u kojima je smešteno oko 100 dece.

On je dodao da je tokom prošle godine, među 198 prijava nasilja u porodici, nasilje nad decom zabeleženo u 64 slučaja i da je najčešći oblik nasilja, u 59 slučajeva, grubo zanemarivanje dece, dok su ostalo slučajevi fizičkog nasilja i emocionalnog zlostavljanja.

Zbog nasilja, 16 dece je urgentno zbrinuto, 12 u hraniteljskim porodicama, troje u Prihvatilištu za mlade, a jedno dete u specijalizovanoj ustanovi.

Zbog nasilja nad decom, troje roditelja je lišeno roditeljskog prava, pokrenuto je deset postupaka za lišenje roditeljskog prava i podignute su tri krivične prijave radi zaštite prava i interesa dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: