Štrajk u fabrici "Zastava elektro"

Zaposleni u fabrici “Zastava elektro” u Rači Kragujevačkoj štrajkuju od 11. marta, nezadovoljni odnosom vlasnika fabrike prema njima.

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2009.

16:34

Default images

Oni od vlasnika zahtevaju, između ostalog, isplatu zaostalih zarada i uplatu nadoknada za penzijsko i socijalno osiguranje za poslednjih godinu dana. Zbog blokade računa preduzeća multinacionalna kompanija Delfi raskinula je krajem januara ugovor o poslovnoj saradnji, pa sada na proizvodnji elektroinstalacija radi samo 15 odsto kapaciteta.

Radnicima fabrike “Zastava elektro” od maja prošle godine poslovodstvo nije uplaćivalo nadoknade za penzijsko i socijalno osiguranje, a zarade koje su ispod zagarantovanog minimalca u republici iznose oko 11 hiljada dinara.

Iako su već sedam dana u štrajku, konzorcijum novih vlasnika, koji su kupili fabriku 2006. godine, ne oglašava se, kažu zaposleni.

Vlasnici su, kažu u štrajkačkom odboru, od zaposlenih zatražili da šest meseci rade bez para dok se ne obezbedi novi poslovni aranžman.

Uslova za ispunjenje štrajkačkih zahteva nema, tvrde u poslovodstvu jer je zbog blokade poslovnih računa, koja traje već četiri meseca, nemački partner raskinuo ugovor o saradnji.

Novi vlasnici su svoje radnike slali i na rad u partnerskim kompanijama u Slovačkoj i Rumuniji. Međutim, retki su za taj rad dobili zarade i dnevnice.

Zaposleni naglašavaju da neće odustati dok im ne bude isplaćeno ono što su pošteno zaradili.

Trenutno je u fabrici “Zastava elektro” uposleno svega 15 odsto kapaciteta u proizvodnji elektroinstalacija za italijanskog partnera.

Na ovim poslovima angažovano je 70 od ukupno 324 radnika, pa zaposleni zahtevaju od vlasnika da ponude program za tehnološki višak kako bi napustili poreduzeće ako već nema ni posla ni zarada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: