Kandićeva apeluje na Dačića

Nataša Kandić pozvala je ministra policije Ivicu Dačića da ohrabri sve policjce koji su upoznati sa izvršenim ratnim zločinima da to prijave.

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.03.2009.

18:11

Default images

Predsednica Fonda za humanitarno pravo (FHP) u pismu Dačiću navodi da od njega očekuje da zaštiti svedoke-policajce i "poruči svima koji su svoje ruke okrvavili da ih MUP neće štititi".

Povodom protesta policajaca u Leskovcu zbog hapšenja kolega pod sumnjom da su izvršili ratne zločine na Kosovu i Metohiji, Kandićeva od ministra policije traži da javno reaguje i kaže na kojim je pozicijama - "da hapsite počinioce ratnih zločina ili da ih štitite".

"Utisak javnosti je da je rukovodstvo MUP-a podeljeno oko hapšenja pripadnika policije koji su činili ratne zločine", navodi Kandićeva dodajući da "u javnosti se takođe vidi da je Tužilaštvo za ratne zločine u strahu i pod jakim pritiskom što pokreće istrage protiv policajaca".

Nazivajući proteste u Leskovcu pobunom, ona ocenjuje da je to "izazvalo veliku konfuziju i profesionalnu pometnju u MUP-u i Tužilaštvu za ratne zločine", objašnjavajući da se zato i obratila ministru policije.

Kandićeva smatra da je u Leskovcu "vanredna situacija" i da grupa policajaca "manipuliše porodicama stradalih i ubijenih policajaca šireći priću da će svi policajci koji su bili na Kosovu biti uhapšeni".

Predsednica FHP navodi i da ta grupa "otvoreno preti da će ubiti svedoke-policajce i njihovu decu, traže da MUP obelodani njihova imena, da ih udalji iz policije i da im se sudi zbog "izdajstva".

Bivši pripadnici policije i vojnih rezervista zatražili su juče puštanje na slobodu četvorice policajaca uhapšenih u petak u Leskovcu pod sumnjom da su izvršili ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Oni su na protestu u Leskovcu saopštili da će, ukoliko im se ne ispune zahtevi, radikalizovati protest pod motom "Ko je sledeći".

Dačić je izjavio 14. marta da MUP nema razloga da štiti bilo koga ko je počinio ratni zločin, ali da je to hapšenje na neki način unelo nemir među sve policajce koji su bili na Kosovu i Metohiji.

On je rekao novinarima da MUP nema razloga da štiti one koji su počinili ratne zločine, ali da će, imajući u vidu osetljivost problematike, osumnjičenima biti pružena sva pravna pomoć jer je u interesu MUP-a da se dokaže njihova nevinost.

Dačić je podsetio da je hapšenje izvršeno po nalogu srpskog Tužilaštva za ratne zločine i istakao "da odluka tužilaštva na neki način unosi nemir među sve policajce koji su učestvovali u borbama na Kosovu i Metohiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: