Vukčević optimista oko Mladića

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da deli određeni optimizam ministra Rasima Ljajića da Ratko Mladić može da bude uhapšen do kraja godine.

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2009.

07:57

Default images

Taj optimizam se temelji na činjenici "da smo mi upućeni u rad svih službi", objasnio je Vukčević, obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu. On je rekao da je "taj rad intenziviran dolaskom Demokratske stranke na čelo vlade i, mada ja nisam član Demokratske niti ijedne stranke, mi smo dobili jaču podršku za naš rad".

Vukčević je u raspravi u Evropskom parlamentu za svoj rad dobio vidnu podršku poslanika i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina koji je posebno podvukao da bi uspostavljanjem pune saradnje s Haškim sudom Srbija snažno krenula u integraciju u Evropsku uniju.

Kacin je istakao da Srbija ima ogroman potencijal da postane pokretačka snaga preobražaja i pridruživanja celog Zapadnog Balkana EU, a da isto tako može kočiti to pridruživanje ako ne otkloni prepreku za primenu trgovinskog sporazuma i ratifikaciju celog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Vukčević je želeo da precizira da "niko, međutim, ne može da licitira i da kaže kad i gde će biti uhapšen Mladić".

"Ja sam više puta ocenio da se Mladić nalazi u Srbiji što je bila moja procena, a ne tvrdnja", dodao je on.

"Da bih tvrdio da je u Srbiji onda bi to značilo da znam gde je, a to nisam znao. Tvrdio sam i da je (Radovan) Karadžić bio u Srbiji i ispostavilo se da je bio. Čak sam tvrdio da je u Beogradu i ispostavilo se da je u Beogradu", podsetio je on.

"Kao što smatram da bi i Mladić mogao biti u Beogradu, pošto je Beograd, posebno jedan njegov deo, prava urbana džungla. To su velike zgrade sa po hiljadu i više stanara i najpogodnija su mesta za skrivanje kriminalaca uopšte, ne samo haških optuženika", rekao je Vukčević.

Tu su se skrivali i pripadnici "zemunskog klana", objasnio je srpski tužilac, rekavši da je odatle pogodno i da se brzo napuste skrovišta pošto su blizu velike saobraćajnice.

Vukčević je osporio opasku poslanika EP Morijona da je "Mladić za neke u Srbiji i dalje junak", rekavši da "to nije tačno, jer Mladića podržavaju jedino desničarski krugovi kojima pripadaju uglavnom radikali".

Tužilac Vukčević je dodao da smatra da "znatno veći broj ljudi u Srbiji podržava hapšenje Mladića".

Vukčević je naveo da sve zemlje regiona, sve nacije zapadnog Balkana, moraju da pronađu način da se iskreno pomire i da u centru takvog opredeljenja leži puna saradnja sa Haškim tribunalom.

Prema njegovim rečima, proces suočavanja sa istinom o ratnim zločinima uvek je spor i mukotrpan i da bi taj proces bio uspešan i doprineo da se takva zlodela više nikada ne ponove, neophodno je da iza suočavanja u svakom društvu stane vladajuća elita i njena država.

"Preuzimanje odgovornosti i kažnjavanje odgovornih treba da postane autentična državna politika. Iako je suočena sa mnogostrukim unutrašnjim otporima, tvrdim da to danas jeste autentična državna politika Srbije", naglasio je Vukčević.

Pomirenje treba da nauči našu decu da i drugi imaju isto toliko prava na život, rad i sreću, kao i mi, kazao je on.

Kako je naglasio, pomirenjem se obezbeđuje demokratski moralni okvir u kojem treba sagledati zločine pojedinaca koji su lažno delovali u ime naroda i to je moralna obaveza čijim ćemo ispunjenjem jasno pokazati da smo iznutra prihvatili vrednosti Evrope, kazao je on.

"Pomirenje znači da se govori istina o događajima koji se ne smeju nikada ponoviti na našem kontinentu. To je naša obaveza i mi to moramo da završimo. Ne želim da život moje dece bude obeležen likom Ratka Mladića i ostalih", naglasio je Vukčević.

Srpski tužilac je rekao da je institucija na čijem je čelu svakodnevno izložena napadima političara koji ne žele da priznaju da je svaki nekažnjeni srpski zločin - zločin prema Srbiji.

Ipak, kako je istakao Vukčević, stavovi javnosti u prilog saradnje sa Haškim Tribunalom menjaju se na bolje jer postoji politička volja u Srbiji da se ratni zločini osude, a ratni zločinci privedu pravdi, bez obzira na naciju i veru.

Govoreći o predmetima na kojima radi Tužilastvo za ratne zločine, on je kazao da je za pet godina ukupno procesuirano 276 osoba i da se radi na predmetima koji obuhvataju 2.216 žrtava ratnih zločina.

Otužena je 91 osoba, 151 je pod istragom, a 11 postupaka je u fazi glavnog pretresa.

"Imamo šest pravosnažnih presuda za ratne zločine, računajuči zločin u Sjeverinu i slučaj Podujevo. U tim predmetima izrečeno je 168 godina zatvora", kazao je Vukčević.

Do sada je, prema njegovim rečima, izrečeno više od 229 godina zatvora i u toku je žalbeni postupak, a Tužilaštvo vodi trenutno nekoliko desetina pretkrivičnih postupaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: