Izglasano više zakona i konvencija

Poslanici su izglasali zakone o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i o matičnim knjigama.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 18.03.2009.

13:28

Default images

Skupština Srbije je potvrdila Konvenciju o visoko tehnološkom kriminalu, Konvencije Saveta Evrope o pranju, traženju, zapleni i oduzimanju prihoda stečenih kriminalom i o finansiranju terorizma.

Takođe, potvrđen je dodatni protokol uz Konvenciju o visoko tehnološkom kriminalu, koji se odnosi na dela rasističke i ksenofobične prirode urađena preko računara. Potvrđena je i Konvencija Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima.

Skupština je potvrdila i Protokol o izmenama Evropske konvencije o suzbijanju terorizma, kao i Sporazum Srbije i Danske o lakšoj proceduri za izdavanje viza.

Poslanici parlamenta izabrali su i 15 članova Zdravstvenog saveta Srbije. Članovi tog saveta izabrani su na period od pet godina. Savet je, između ostalog, odgovoran u licenciranju zdravstvenih radnika i sprovođenju programa edukacije. Članovi Zdravstvenog saveta Srbije podležu regulaciji Zakona o sukobu interesa.

Na današnjoj sednici, razrešeni su dužnosti predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Aleksandar Jovanović i članovi Saveta Mihailo Đurić i Aleksandar Lipovski i izabrani novi članovi. Nacionalni prosvetni savet, koji pored ostalog utvrđuje školske nastavne programe, ima ukupno 42 člana. Članovi saveta biraju se na šest godina.

Izabrani članovi Agencije protiv korupcije

Skupština Srbije izabrala je i članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Odbor ima devet članova koji se biraju na četiri godine.

Za članove Agencije izabrani su predsednica beogradskog Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, bivša šeficu Vladine kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević, profesor Branko Lubarda i advokat Slobodan Beljanski.

Za članove su izabrani i profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić, sudija Vrhovnog suda u penziji Mileva Gajinov, profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu Evica Petrović, zamenik glavnog i odgovornog urednika Novinske agencije Beta Zlatko Minić, kao i profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković.

Agencija će imati direktora koji će se birati na pet godina, na javnom konkursu, a njega raspisuje Odbor agencije.

Po zakonu, Agencija za borbu protiv korupcije obavljaće kontorolu finansijskih izveštaja političkih stranka umesto skupštinskog Odbora za finansije i proveru tačnosti imovinskih izveštaja funkcionera. Agencija će početi da radi od 1. januara 2010. godine.

Astra pozdravlja odluku Skupštine

Nevladina organizacija Astra – Akcija protiv trgovine ljudima, pozdravlja odluku Skupštine Srbije da ratifikuje Konvenciju Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima, saopšteno je danas iz Astre.

"Konvencija Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima ima za cilj prevenciju trgovine ljudima, zaštitu žrtava i krivično gonjenje počinilaca. Primenjuje se na sve žrtve trgovine podjednako - žene, muškarce i decu, kao i na sve oblike trgovine ljudima: nacionalnu i transnacionalnu, trgovinu ljudima koja jeste ili nije vezana za organizovani kriminal", kaže se u saopštenju.

Smatramo, naglašava Astra, da je izuzetno važno da se pooštri kaznena politika za trgovinu ljudima, kao i da se u potpunosti poštuju zagarantovana ljudska prava žrtava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: