Mirno u zgradi opštine Zemun

Bivša vlast u opštini Zemun najavila kako više neće pokušavati na silu da uđe u prostorije opštine, ali i da neće sarađivati s Privremenim većem.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 18.03.2009.

08:35

Default images

Opština Zemun moći će normalno da funkcioniše bar do odluke ustavnog suda, to jest do raspisivanja novih izbora. Hodnik koji razdvaja privremenu i bivšu vlast, napeta atmosfera, stranačke pristalice, policija i dodatno obezbeđenje više neće biti deo Opštine Zemun.

Bivša uprava prepustila je vlast privremenom veću najavljujući da neće pokušavati da na silu uđe u zgradu već da će na izborima da osvoje vlast.

Predsednik opštinskog odbora SRS Zemuna Stevo Dragišić rekao je da će se SRS boriti političkim sredstvima jer je cilj stranke da na izborima osvoji vlast kako bi sprovela svoj program i naglasio da su radikali u toj opštini, u prethodna četiri izborna ciklusa zabeležili tri pobede.

Prema njegovim rečima SRS ne odustaje od odluke Ustavnog suda, o pravnoj oceni uvođenja privremene uprave u Zemun, ali, kako je istakao, "ovo je politička borba i mi ne možemo da ne reagujemo u međuvremenu".

Izjave da neće napuštati zgradu opštine dok ne stigne odluka Ustavnog suda kao i da će zajedno sa saradnicima zauzeti svoj kabinet, sada već bivši predsednik opštine Zemun naziva šalom i nesporazumom ali poraz ne priznaje.

Uređenje opštine, obnova infrastrukture, komunalni red i poboljšanje kominikacije sa gradskom upravom novi su zadaci privremenog predsednika koji ipak obećava da će poštovati odluku Ustavnog suda.

I nova i bivša vlast slažu se u jednom, da stanovnici Zemuna neće trpeti zbog situacije .

Antić: Odluka gradske Skupštine legitimna

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić rekao je, gostujući emisiji B92 Kažiprst, da su u opštini Zemun obezbeđeni svi uslovi za redovan rad s građanima.

Prema njegovim rečima, preuzimanjem vlasti u Skupštini opštini Zemun stvoreni su osnovni koraci za rešavanje problema u toj opštini.

"Ono oko čega Ustavni sud može da se bavi i zbog čega su predstavnici SRS-a i uputili inicijativu Ustavnom sudu je pre svega iz domena naših nadležnosti i mogućnosti da raspustimo gradsku opštinu Zemun", objašanjava Antić.

"Suština je u onome od čega ste vi krenuli, da je jedna politička partija stekla predstavu da joj jedna opština pripada i da u toj opštini može da radi šta god želi i šta god hoće i njihovo uverenje da pritiskom i silom mogu da nas zaustave u dovođenju te opštine u stanje funkcionisanja u skladu sa zakonom", dodaje on.

DSS za nove izbore u Beogradu

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović smatra da je jedini način da se izađe iz blokade u kojoj je Grad Beograd da se održe novi gradski izbori i formira nova vlast koja će, kako kaže, raditi u interesu građana.

Na performansu omladine DSS-a, na kojem su oko stuba zgrade Skupštine grada vezani lanci, Mladenović je rekao da je činjenično stanje da je Grad Beograd u ovom tenutku blokiran, a "epilog svega jeste pravno nasilje i raspuštanje opštine Zemun".

Mladenović je ocenio da su u slučaju raspuštanja skupštine opštine Zemun prekršene odredbe zakona o lokalnoj samoupravi, zakon o Glavnom gradu i Ustav i dodao da se ne može sa policijom ulaziti u jednu opštinu niti je dobro da je ona obezbeđuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: