SAD: Poboljšati odnose sa Rusijom

Barak Obama trebalo bi da prestane da podržava članstvo Gruzije i Ukrajine u NATO, kako bi poboljšao odnose s Rusijom, piše u izveštaju objavljenom u Vašingtonu

Izvor: Beta

Utorak, 17.03.2009.

00:59

Default images

Izveštaj je sačinila dvopartijska komisija parlamentaraca i stručnjaka. Među 19 preporuka za jačanje odnosa sa Moskvom, koji su se pogoršali tokom prethodne administracije, autori izveštaja su naveli da SAD moraju da prihvate činjenicu da "ni Ukrajina ni Gruzija nisu spremne za članstvo" u NATO-u, mada treba podržati očuvanje njihovog suvereniteta.

"Specijalni odnosi s NATO-om, bez zvaničnog članstva, trebalo bi da ispune taj cilj", navodi se u izveštaju komisije na čijem su čelu bili demokrata Geri Hart i republikanac Čak Hejgel. Njih dvojicu je prošle nedelje primio ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Uz ocenu da je neophodno sprečiti svaki pokušaj Rusije da ojača uticaj u bivšim sovjetskim republikama, u izveštaju se preporučuje američkoj administraciji da "još jednom razmotri raspoređivanje antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj".

U delu koji se odnosi na ekonomiju, komisija poziva predsednika SAD Baraka Obamu da olakša ulazak Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO).

Izveštaj je predstavljen savetniku za nacionalnu bezbednost predsednika Obame, generalu Džimu Džonsu, i potpredsedniku Džou Bajdenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: