Slovačka: Čvrst stav o Kosovu

Svih sedam kandidata u kampanji pred predsedničke izbore 21. marta u Slovačkoj podržava čvrst stav slovačke vlade da ne prizna nezavisnost Kosova.

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2009.

00:57

Default images

U redovnoj anketi informativne slovačke televizije TA3, u kojoj kandidati odgovaraju na pitanja koja mogu da budu presudna za Slovake pri odlučivanju za koga će glasati, sedmoro kandidata podržalo je odluku i obrazloženje slovačke vlade da je nezavisno Kosovo nastalo u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

"Slovačka ima nedvosmislen stav prema tom problemu. Mi smo za to da se poštuje međunarodno pravo, za to smo da se ne krše deklaracije. Zato mislim da je taj stav Slovačke ispravan", kazao je televiziji TA3 sadašnji šef države Ivan Gašparovič, kandidat sa najviše šansi za pobedu na izborima.

Kandidatkinja liberalne i demohrišćanske opozicije Iveta Radičova, naglasila je da je za priznanje nezavisnosti Kosova ključan stav Srbije. Ona je u ranijoj anketi upozorila da će za Bratislavu biti presudno da li bi Srbija priznala nezavisnost Kosova.

"Važno je da, pre svega, Srbija prizna nezavisnost Kosova, da u tom delu sveta ne izbijaju tenzije", kazala je Radičova i dodala da ne isključuje mogućnost da se Kosovo prizna, ako dođe do promene na vlasti na Kosovu ili u Srbiji.

František Mikloško, kandidat jedne od manjih vanparlamentarnih stranaka, smatra da države treba da nastaju po uzajamnom dogovoru. "U suprotnom, nastaju silom i pritiskom. Priznanje Kosova je u ovom trenutku teško prihvatljivo", kazao je Mikloško.

Nezavisna kandidatkinja Dagmar Belova se, za razliku od ostalih kandidata koji su ranije govorili o Kosovu, o tome izjasnila prvi put. "Odluka slovačke vlade da nezavisnost Kosova ne prizna je jedna od malobrojnih razumnih odluka ove vlade", kazala je Belova.

Slovaci novog šefa države biraju 21. marta, a ako tada niko od sedmoro kandidata ne dobije više od 50 odsto glasova, biće održan drugi krug glasanja, 4. aprila.

Prema dosadašnjim anketama, sadašnji predsednik Ivan Gašparovič je malo ispod granice da bude izabran već u prvom krugu - drugi mandat bi mu poverilo 48,6 odsto birača.

Najviše šansi da sa njim odmeri snage u drugom krugu ima Radičova, sa podrškom 33 odsto birača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: