Hiseni od SB traži ukidanje UNMIK-a

Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni najavio je da će na predstojećoj sednici Saveta bezbednosti o Kosovu zahtevati ukidanje misije UN.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.03.2009.

20:46

Default images

UNMIK, kako je naveo, sada nema skoro nikakva ovlašćenja, a na Kosovu postoji i misija Evropske unije. "Na sednici SB UN zahtevaćemo da se ukine misija UNMIK-a. Nastavićemo da usko sarađujemo sa UN, ali u sasvim drugom formatu u odnosu na dosadašnju misiju UNMIK-a", rekao je Hiseni Radio televiziji Kosova.

On je ocenio da je misija UNMIK-a prevaziđena, jer su skoro sva njena ovlašćenja preneta na institucije Kosova i misiju Euleks i da zato, prema njegovom mišljenju, nema svrhe da postoji.

Kosovski ministar je dodao i da je plan o šest tačaka bio deo "aktivnosti UN i Srbije", kao i da su se kosovske institucije izjasnile protiv njega.

On je podsetio da je u izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna u novembru prošle godine navedeno da se predstavnici institucija Kosova ne slažu sa planom o šest tačaka.

Hiseni je potvrdio da će predstavljati Kosovo na predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj će se razmatrati izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu.

Dodao je da će na toj sednici govoriti o napretku koji je ostvaren na Kosovu posle proglašenja nezavisnosti.

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu trebala bi da bude održana do kraja meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: