Problemi vozila sa CG tablicama

Vlada Srbije još nije odlučila o sudbini automobila sa crnogorskim tablicama. Vlasnici automobila kažu da pune crnogorski budžet umesto srpskog.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2009.

15:43

Default images

Ne postoje precizni podaci o tome koliko je automobila sa crnogorskim tablicama, koje na osnovu ovlašćenja voze građani Srbije. U javnosti se spominje da ih ima od 30.000 do čak 100.000. Ministarstvo ekonomije i dalje ne dozvoljava da se ovi automobili preregistruju u Srbiji, iako bi se budžet novcem od toga dodatno dopunio.

Vlasnike ovih automobila očekuju i pooštreni kriterijumu za registraciju u Crnoj Gori.

Ako registracija automobila u Srbiji u proseku košta 250 evra, za 50.000 autombila - koliko u Udrženju vlasnika vozila sa crnogorskim tabilicama tvrde da ih ima - država bi dobila 12.5 miliona evra.

Nenad Nerić iz Udrženja vlasnika vozila sa crnogorskim tablicama navodi da je u Crnoj Gori registracija skuplja i da je proseku plaćaju 400 evra, što znači da se u bužet Crne Gore slije 20 miliona evra od vozača iz Srbije.

O punjenju budžeta na taj način ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da ne razmišlja. On je kategorički protiv toga da se preregistruje bilo koje vozilo koje ne ispunjava standard Euro 3.

“Ne razmišljam o tome, ali će vlasnici vozila sa crnogorskim tablicama moći da ta vozila daju na reciklažu u okviru programa zamene autombila ’staro za novo’. Ti automobili su ionako stariji od dest godina. Oni koji imaju novije autombile, sirugno imaju para i da kupe nov autombil koji ispunjava sve standarde“, ocenjuje Dinkić.

Ni sada u doba krize, Dinkić nije za to da se onima koji su uvozom automobila preko Crne Gore izbegli plaćanja carine, dozvoli pregristracija.

U Crnoj Gori uvedeni su strožiji kriterijumi za tehnički pregled. Po novim propisima, policiji je pri produženju registracije potrebno, uz potvrdu o tehničkoj ispravnosti, dostaviti i fotografiju vozila slikanog u ovlašćenoj crnogorskoj stanici za tehnički pregled.

Vlasnici automobila koji se voze u Srbiji moraće da dođu u tu državu, a ne kao do sada, da registraciju obavlja “preko kurira“, koji donese potrebne papire i uplatnice.

“To neće uticati na broj automobila koji se sa crnogorskim tablicama voze po Srbiji. Ali će vlasnici preko onih 400 evra, morati da izdvajaju bar još 150 evra godišnje“, kaže Nerić.

Nekadašnji ministar infrastruktre i lider Nove Srbije Velimir Ilić obećavao je preregistraciju tih vozila uz određenu nadoknadu. Ta ideja nije zaživel zbog protivljena ostalih stranka u Vladi.

Punto od aprila

Prvi “punto” sa oznakom “Fijat – 1.8.8” probne serije, sa trake će najverovatnije stići 1. aprila, a ne danas, kako je bilo planirano, rekao je za B92 predsednik samostalnog sindikata ”Zastava automobila“ Zoran Mihajlović.

Prema njegovim rečima, neke od karoserija, koje su prošlog četvrtka okačene na liniju, još nisu prošle pogon lakirnice, a tek treba da im se montiraju ostali delovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: