Za bolje palijativno zbrinjavanje

Ministar zdravlja kaže da je osnovni cilj Nacionalne strategije za palijativno zbrinjavanje unapređivanje kvaliteta života pacijenta i njegove porodice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2009.

13:57

Default images

"U središtu palijativnog zbrinjavanja je kvalitet života jer čovek ima pravo da ne oseti bol", rekao je Tomica Milosavljević na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena strategija koju je Vlada usvojila 5. marta ove godine. Radi se o zbrinjavanju ljudi koji su u poslednjem stadijumu bolesti.

Milosavljević je dodao da palijativno zbrinjavanje treba da bude dostupno svima, a ne samo onima koji mogu da ga plate bez obzira na tip bolesti, geografsku lokaciju i ekonomski status.

Prema njegovim rečima, iako određeni oblici kolektivnog zbrinjavanja u Srbiji postoje odavno, neophodno je palijativno zbrinjavanje "približiti i širim društvenim grupama".

On je rekao i da je planirano da se u periodu od 2009. do 2012. godine u određenom broju bolnica u Srbiji, koje imaju 140 postelja, organizuje bolničko zbrinjavanje sa akcentom na palijativnom zbrinjavanju.

Milosavljević je naglasio i da su razlozi za donošenje Strategije rastuća potreba za ovim vidom zdravstvene zaštite nastale kao posledica starenja stanovništva u Srbiji, ali i sve većeg broja obolelih od malignih, kardiovaskularnih, neuromuskularnih i drugih bolesti.

Nacionalna strategija za palijativno zbrinjavanje obuhvata sve pacijente obolele od aktivnih, progresivnih bolesti za koje je prognoza ograničena.

Tim za palijativno zbrinjavanje čine lekar, pet medicinskih sestara, psiholog, psihijatar, volonteri, a kako je rečeno, planirano je i uključivanje crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: