Protest opozicije u Gruziji

Oko 5.000 Gruzijaca protestovalo je u Tbilisiju, zahtevajući ostavku predsednika Mihaila Sakašvilija.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.03.2009.

08:41

Default images

Protest koji su juče organizovale vodeće gruzijske nevladine organizacije počeo je ispred spomenika pesniku Šoti Rustaveliju, a završen je, nakon protestne šetnje, ispred zgrade parlamenta, preneo je Itar-Tas.

Govornici na skupu pod sloganom "Miša (Mihail Sakašvili) mora da ode" zahtevali su da vlast i sve političke snage, uključujući opoziciju, obezbede sprovođenje pravde, spreče nasilje i oružane sukobe i sve probleme reše mirnim putem.

Među demonstrantima je bilo mnogih istaknutih umetnika i naučnika.

Sakašvili je u više navrata izjavljivao da neće podneti ostavku i da će ostati na funkciji šefa države do isteka svog mandata 2013. godine.

S druge strane, čelnici nekoliko vodećih opozicionih partija najavili su masovne proteste ukoliko predsednik ne podnese ostavku do 9. aprila.

Opozicija optužuje Sakašvilija da je načinio ozbiljnu grešku kada je prošle godine napao otcepljenu gruzijsku autonomiju Južnu Osetiju, posle čega je Rusija vojno intervenisala, a potom priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, naveo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: