Politika: Bankari na sigurnom

Svetska finansijska kriza nije uzdrmala radna mesta oko 44.500 zaposlenih u bankama i osiguravajućim kućama u Srbiji, piše Politika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2009.

03:07

Default images

Od početka krize banke i osiguravajuće kompanije širom sveta otpustile oko 200.000 zaposlenih i pretrpele gubitke veće od 970 milijardi dolara. Centrale pojedinih banaka koje imaju ispostave u Srbiji, već su sačinile spisak mera za smanjenje troškova u zemljama gde posao više ne cveta kao ranije, ali da ipak ne treba očekivati velika otpuštanja.

U finansijskom sektoru Srbije zaposleno je oko 44.500 ljudi, a iz domaćih banaka i osiguravajućih kuća im poručuju da nema razloga za paniku.

"U 35 domaćih banaka, sa više od 2.600 poslovnih jedinica, zaposleno je više od 32.000 radnika. Zbog pada privredne aktivnosti i povećanja nelikvidnosti, kreditna moć stanovništva i kreditna aktivnost banaka biće bitno smanjena. Ipak, ne treba očekivati velika otpuštanja, jer nacionalni bankarski sistem je stabilan i ne pati od rizičnih plasmana, a pod strogom je kontrolom Narodne banke Srbije", kaže Branko Živanović, vanredni profesor Beogradske bankarske akademije.

Doduše, samo bankarski sektor Velike Britanije je najavio da je radno mesto 350.000 bankarskih službenika pod znakom pitanja, podseća on.

Ako svetska kriza ne počne da jenjava, radna mesta u finansijskom sektoru u Srbiji mogu biti dovedena u pitanje, ali sigurno ne u prvoj polovini poslovne godine i ne u velikom obimu, tvrdi Živanović.

Svođenje broja zaposlenih na neophodan broj je uobičajeno u svakoj kompaniji, što važi i za banke.

Manje je kreditno sposobnih klijenata i u našoj zemlji, a i banke se sve više okreću modernoj elektronskoj ponudi usluga.

Uskoro će mnogo toga moći da se obavi posredstvom kompjutera i bankomata, pa bi prvi na udaru mogli da se nađu šalterski službenici, uaključuje list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: