Ejupi najavljuje odštetni zahtev

Fljorim Ejupi, oslobođen optužbi za ubistvo 12 Srba u autobusu Niš ekspresa 2001. godine, najavio je da će tražiti odštetu za vreme provedeno u zatvoru.

Izvor: B92

Nedelja, 15.03.2009.

10:23

Default images

Ejupi je u zatvoru proveo pet godina. Najveći deo pritvora Fljorima Ejupija protekao je u istražnim radnjama. Osuđen je u junu prošle godine u prvostepenom postupku i od tada izdržava kaznu od 40 godina zatvora.

Tužbu za vreme provedeno u pritvoru Ejupi će, kako je najavio njegov advokat, podneti protiv zaštićenih svedoka, a tužiće i pripadnike policije, uključene na istrazi slučaja.

Ejupi je oslobođen u drugostepenom postupku pre dva dana, odlukom Vrhovnog Suda, zbog nedostatka dokaza.

Ejupi smatra da je u njegovom slučaju napravljena zavera, u kojoj su učestvovali predstavnici Kfora, Ujedinjenih nacija i vlasti u Srbiji. Ejupi je rekao da je priča o njegovoj krivici dobro osmišljen scenario britanskog Kfora, Srbije i UNMIK-a.

"Ne znam koji je bio njihov motiv, ali mislim da su baš hteli da za ovaj događaj okrive nekog Albanca", rekao je Ejupi.

On je naveo da putem kod sela Livadice u blizini Podujeva, gde je uhapšen, često prolazi, tvrdeći da živi u blizini.

Inače, Ejupi je od momenta hapšenja 2001. godine, ukupno pet godina proveo u zatvoru, odakle je uspevao više puta da pobegne. Najspektakularnije je bilo njegovo bekstvo iz zatvora američke vojne baze Bondstil kod Uroševca.

FHP: Neshvatljiva odluka Euleksa

Fond za humanitarno pravo Kosovo ocenio je da je odluka Vrhovnog suda Kosova o oslobađanju Florima Ejupija neshvatljiva sa stanovišta prava i neprihvatljiva za porodice žrtava i preživele koji godinama čekaju na zadovoljenje pravde.

Primerenije težini krivičnog dela je bilo da je Vrhovni sud odlučio da ponovo otvori pretres i neposredno izvede dokaze, uključujući saslušanje svedoka i time otkloni sve kritike i nezadovoljstvo porodica žrtava zvog oslobađanja lica koje je prethodno osuđeno na 40 godina zatvora, navodi FHP u saopštenju.

Napad na autobus "Niš-ekspresa" je jedan od najtežih zločina počinjenih nad kosovskim Srbima, posle dolaska međunarodnih snaga na Kosovo, ističe FHP i dodaje da je zbog toga prvostepena presuda Ejupiju bila ohrabrujuća i primer da su kosovske institucije odlučne da procesuiraju zločine nad Srbima.

"Dijametralno suprotne odluke prvostepenog i drugostepenog suda, o kojima su presudnu ulogu imale međunarodne sudije, otvaraju pitanje koliko je misija Euleksa stručno spremna da pomogne kosovskom pravosuđu da uspostavi vladavinu prava i ukine kulturu nekažnjavanja", navodi FHP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: