Pritisak ili neizvršenje obaveza

Za kosovske Srbe višednevni nestanak struje predstavlja vid pritiska kosovskih institucija da prihvate sistem uspostavljen proglašenjem nezavisnosti.

Izvor: B92

Subota, 14.03.2009.

18:37

Default images

U kosovskim institucijama, međutim, tvrde da višednevno isključenje struje u Šilovu, Prilužju, Babinom Mostu i drugim selima nije stvar pritisaka, već posledica neizvršenja osnovnih obaveza da nešto što se potroši mora i da se plati.

Predstavnici Srba kažu da u poslednje vreme uočavaju da kosovska policija kažnjava učesnike u saobraćaju samo zato što na vozlilima imaju registarske tablice izdate u MUP-u Srbije. Zatim što nemaju ovlašćenje, ako vozilo nije njihovo, da njime upravljaju u inostranstvu. Kazne za takve prekršaje su nešto više od 200 evra.

Od uspostavljanja međunarodnog protektorata Srbi pokušavaju da se odupru uspostavljanju novog sistema na Kosovu. Poslednjih godina incidenti na međuetničkoj osnovi su sve ređi, ali od proglašenja nezavisnosti, kako kaže predsednik Srpskog pokreta obnove na Kosovu Ranđel Nojkić, kosovske institucije pokušavaju da ih integrišu u sistem ucenama, a primer za to nalaze u isključenjima struje.

Ministarka energetike u kosovskoj vladi Justina Široka-Pulja za B92 kaže da se isključenje struje Srbima ne može oceniti kao vid pritiska.

Za političkog analitičara Beljulja Bećaja antagonizme između kosovskih institucija i kosovskih Srba je moguće eliminisati ako i jedni i drugi promene pristup problemima.

Ma koliko se razlikovali u shvatanju organizacije života, Srbi i predstavnici kosovskih instiucija su svakim danom sve više upućeni jedni na druge. Hoće li naći zajednički jezik ili će život nastaviti paralelno kao do sada, jasnog odgovora još nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: