Odlaže se saslušanje očevidaca?

Saslušanje očevidaca tuče u bostonskom klubu u istrazi protiv Miladina Kovačevića, koje je zakazano za ponedeljak, najverovatnije neće biti održano.

Izvor: Tanjug

Subota, 14.03.2009.

10:04

Default images

Kovačević je osumnjičen da je u tuči naneo teške telesne povrede Amerikancu Brajanu Štajnhaueru. Drugi opštinski sud u Beogradu do petka popodne nije dobio povratnu informaciju od pozvanih svedoka da li će svedočiti u istrazi protiv Kovačevića putem video linka sa Amerikom, rečeno je Tanjugu u tom sudu.

U sprskom Ministarstvu pravde procenjuju da bi saslušanje svedoka moglo da se reši tek po okončanju pregovora Vlade Srbije sa američkim vlastima koji su u toku.

U Ministarstvu procenju da bi istraga protiv Kovačevića, zbog nanošenja teških telesnih povreda Štajnhaueru, koja je zastala zbog nemogućnosti saslušanja svedoka iz SAD, mogla bi da se nastavi u aprilu, pošto se srpske vlasti dogovore sa američkim predstavnicima oko tog slučaja i eventualnog plaćanja odštete Štajnhauerovoj porodici .

Detalji pregovora koji su označeni kao strogo poverljivi, prema najavama iz Vlade, trebalo bi da budu saopšteni po njihovom okončanju, koje je ranije najavljeno za početak naredne sedmice.

Ambasada SAD u Beogradu obavestila je ranije sud da je njegov zahtev za neposredno saslušanje svedoka i očevidaca tuče "u proceduri, odnosno na razmatranju".

Ukoliko u ponedeljak ništa ne bude promenjeno u vezi sa pozvanim svedocima iz Amerike, istražni sudija odrediće novi datum za njihovo saslušanje.

Drugi opštinski sud je već tri puta preko Ministarstva pravde i Ministarstva spoljnih poslova zatražio od američkih pravosudnih organa, koji takođe vode postupak protiv Kovačevića, da kontaktiraju oštećenog Štajnhauera, kao i druge svedoke u vezi sa njihovim svedočenjem pred srpskim sudom kako bi se izjasnili da li žele da svedoče.

Kovačevića srpsko tužilaštvo tereti, pored nanošenja teških telesnih povreda Štajnhaueru, i zbog podstrekivanja na zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje isprave, jer je na taj način pobegao iz Amerike u Srbiju.

Kovačević je uhapšen kao i bivši generalni konzul Srbije u Njujorku Slobodan Nenadović 28. oktobra. U međuvremenu im je ukinut pritvor i sada se brane sa slobode.

Početkom oktobra Ministarstvo pravde SAD, putem međunarodne pravne pomoći, dostavilo je Republičkom javnom tužilaštvu Srbije spise u "slučaju Kovačević", a predstavnici SAD insistirali su da se Kovačević vrati u Ameriku, kako bi mu se sudilo u toj zemlji.

Drugi opštinski sud sprovodi proširenu istragu protiv Kovačevića i Nenadovića, u odnosu na bivšeg vicekonzula Igora Miloševića protiv koga je istraga okončana krajem oktobra - zbog sumnje da je izdao putnu istravu iako je znao da je Kovačeviću oduzet pasoš.

Američke vlasti sumnjiče Kovačevića za krivicno delo koje se prema njihovom zakonu zove "napad prvog stepena" i za koje je predviđena kažna od pet do 25 godina zatvora.

To krivično delo kao takvo ne postoji u srpskom krivičnom zakonu, ali bi se moglo prevesti kao nanošenje teških telesnih povreda.

Srpsko tužilaštvo pokrenulo je, po sopstvenoj inicijativi, deo postupka protiv Kovačevića koji se odnosi na nanošenje teških telesnih povreda, iako se postupak već vodi u SAD, jer naša država, prema Ustavu, ne izručuje domaće državljane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: