Očekuje se smirivanje napetosti

Načelnik policije Leskovca na sastanku iza zatvorenih vrata obavestio je leskovačke policajce o razgovoru sa ministrom policije o hapšenju četvorice policajaca.

Izvor: B92

Subota, 14.03.2009.

01:13

Default images

Novinarima se, međutim, niko zvanično nije obratio, uz objašnjenje da sve informacije o ovim događajima idu preko MUP-a Srbije. Ipak, u Leskovcu se očekuje smirivanje napetosti među policajcima i ne predviđaju se nova okupljanja narednih dana, javila je agencija Fonet.

Načelnik Policijske uprave Leskovac Slavoljub Cakić večeras je, na sastanku u gradskoj skupštini iza zatvorenih vrata, obavestio leskovačke policajce o razgovoru sa ministrom policije Ivicom Dačićem o hapšenju četvorice policajaca, zbog sumnje da su počinili ratne zločine na Kosovu 1999.godine.

Kako se nezvanično saznaje, predstavnicima leskovačkih policajaca je ponovljena spremnost MUP-a Srbije da obezbedi svu pravnu podršku uhapšenim policajcima i da će insistirati na utvrđivanju istine o ovom i svakom drugom slučaju. Prethodno, član delegacije policajaca iz Leskovca rekao je da su čelnici MUP-a obećali da će policajci osumnjičeni za ratne zločine dobiti svu pravnu i materijalnu pomoć.

"Ministar Dačić i direktor policije Veljović su obećali da će naše kolege dobiti svu moguću pravnu i materijalnu pomoć u procesu koji se vodi protiv njih", rekao je taj član delegacije policajaca iz Leskovca, koji nije želeo da mu se pominje ime.

Član delegacije koja je danas razgovarala sa čelnicima policije je rekao da su Dačić i Veljović obećali da će tražiti od tužilaštva da se "proces ubrza", kao i da se osumnjičeni policajci "ako ima dokaza što pre procesuiraju, a da se oni protiv kojih nema dokaza da su počinili ratne zločine odmah puste na slobodu".

Povodom zahteva delegacije policajaca iz Leskovca da se obelodane imena svedoka u procesu protiv njihovih kolega, taj član delegacije je naveo da im je rečeno da će taj zahtev biti prosleđen tužilaštvu i da MUP "nema nikakve ingerencije" u vezi sa tim pitanjem.

Okupljanje policajaca i članova porodica

Inače, današnjem protestu policajaca su se pridužili i članovi porodica uhapšenih.

"Nema razloga da naše kolege budu u zatvoru jer nisu krivi. Nije fer da protiv njih svedoče oni koji su odgovarali za više krivičnih dela. Jug Srbije je dao najveći doprinos u odbrani Kosova, a sada da odgovaramo bez razloga i da nas krivično gone", rekao je jedan od policajaca koji je želeo da ostane anoniman.

Oni su naveli da nisu išli dobrovoljno na Kosovo i Metohiju, već na poziv države, a da sada ispada da su ratni zločinci.

Jedan od policajaca iz petočlane delegacije rekao je ranije Beti da će Dačiću postaviti tri uslova.

"Tražićemo da nam se objasni kakav je status naših kolega, uhapšenih na prevaru, drugi zahtev je da se brane sa slobode, a treći da se obelodane imena trojice policajaca svedoka i da se procesuiraju njihova mnogobrojna krivična dela, počinjena u mirnodopskim uslovima", kazao je taj policajac. Većina okupljenih policajaca su bivši pripadnici 37. odreda Posebnih jedinica policije Četvrte čete, kojoj su pripadali i uhapšeni policajci, osumnjičeni za zločine na Kosovu 1999.

Među uhapšenim iz tog mesta je i bivši načelnik Policijske uprave u Leskovcu Nenad Stojković. Njegov otac Živojin potvrdio je za B92 da mu je sin odveden na informativni razgovor u Beograd.

“Mog Nenada su zatvorili. One koji su se javili na poziv na saslušanje, zatvorili su ih, jednostavno”, ispričao je on.

“Nemamo nikakve bliže informacije. To je sve po prijavi Nataše Kandić, ono što je ona ispričala za B92. Sada su ih zbog njene prijave pozvali na saslušanje i sve su ih stavili u zatvor”, rekao je Živojin Stojković.

Policajci su najavili su da će njih oko 200 doći u Beograd da svedoće u korist svojih kolega za koje kažu da nisu izvršili nikakve ratne zločine i druga krivična dela.

O tome, prema njihivim rečima, svedoče izveštaji nadležnih sudskih institucija.

Dačić: MUP neće štititi ratne zločince

Ministar policije Srbije Ivica Dačić izjavio je da akcija Tužilaštva za ratne zločine protiv petorice policajaca osumnjičenih za ratni zločin na Kosovu 1999. "unosi nemir kod svih policajaca koji su učestvovali u sukobima" na Kosovu.

Dačić je tokom posete selu Dobričevo kazao da MUP nema razloga da štiti bilo koga ko je počinio ratne zločine i da "to nije sporno".

Pružićemo svu moguću pravnu pomoć osumnjičenim policajcima i u interesu je MUP-a da se dokaže njihova nevinost, rekao je ministar policije. Prema njegovim rečima, niko od policajaca nema razloga za zabrinutost.

Dačić je još kazao da, pošto je to osetljiva tema, mora da se raspolaže čvrstim dokazima da su počinjeni ratni zločini, jer je reč o ljudima koji su branili zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: