Oslobođen optužbi za miniranje

Euleks je u drugostepenom sudskom postupku zbog nedostatka dokaza oslobodio Fljorima Ejupija, osuđenog za miniranje autobusa "Niš ekspresa" 2001. kod Podujeva.

Izvor: B92

Petak, 13.03.2009.

08:52

Default images

Fljorim Ejupi, optužen za napad na autobus "Niš ekspresa" u kome je u februaru 2001. godine poginulo 12 putnika srpske nacionalnosti, odlukom drugostepenog sudskog veća, koje čine članovi misije Euleks i lokalne sudije, pušten je na slobodu.

Inače, sudsko veće UNMIK-a je Ejupija u junu prošle godine proglasilo krivim za ovaj napad i osudilo ga na 40 godina zatvora.

Euleks je saopštio da je Ejupi oslobođen zbog nedostatka dokaza, a sudsko veće će narednih dana presudu pismeno obrazložiti.

Misija Euleksa navodi da je odluku, bez upliva bilo kakvih političkih uticaja, donelo petočlano veće Vrhovnog suda, od kojih su troje iz misije Evropske unije i dvoje lokalnih sudija.

Ejupi je bio veoma zadovoljan presudom i po puštanju iz zatvora Dubrava rekao je da je celo suđenje bilo namešteno.

Advokat porodica ubijenih i povređenih Živojin Jokanović kaže da je istragom utvrđeno da je Ejupi bio u blizini mesta zločina jer je na mestu odakle je aktivirana eksplozivna naprava nađen opušak cigarete sa svežim otiscima Ejupija.

"Možda je oslobađajuća presuda podsticaj nadležnim organima da zaista sprovedu istragu jer sprovedena istraga je predstavljala improvizaciju", ocenio je Jokanović.

On najavljuje da će po dobijanju presude uložiti zahtev za zaštitu zakonitosti.

I sama povređena u eksploziji, Jelena Dragović, čija je sestra Mirjana poginula, kaže da su se sudije ponašale kao prijatelji osumnjičenog.

“Neko ko je osuđen na 40 godina i posle samo mesec-dva posle te osude dobije oslobađajuću presudu čak štaviše - pa zar ne mislite da je to prijatelj ili šta već!? Kako drugačije da gledamo na njih”, pita se ona.

Među 22 povređenih bili su i Živorad Jovanović i njegova ćerka. Živorad ne veruje u nepristrasnost misije Euleks.

”Kao kad je dolazio Voker - tako imam istu sliku i o njima... Ne verujem da su oni došli da urade bilo šta pošteno. Jednostavno su se odmah stavili na stranu Albanaca. Niko ne osuđuje Albance, ja ne osuđujem njih - nisu ni oni krivi. Možda su ti koji su došli, oni su najveći krivci za sve”, ocenjuje Jovanović Da se ovom odlukom dovodi u pitanje kredibilitet Euleksa smatra i državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

“Država Srbija je sa svoje strane dostavila sve ono što ima, u to sam apsolutno ubeđen, ali sam siguran da će nadležno Ministarstvo pravde na ovom pitanju možda rešiti da testira dobronamernost Euleksa”, kaže Ivanović.

“Jednostavno, dalja saradnja je neophodna, i ja mislim da je važno da svi koji poseduju određene dokaze, te dokaze treba da stave na uvid svima koji odlučuju. Ja, prosto, kao čovek ne mogu da prihvatim da niko nije odgovoran za ubistvo tolikog broja ljudi”, kaže on.

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Zvonimir Stević izjavio je povodom oslobađanja Ejupija: "Oslobađajući Fljorima Ejupija, osuđenog na 40 godina zatvora zbog miniranja autobusa kod Podujeva, 2001. godine, kada je poginulo 12 srpskih civila, sud Euleksa je iskazao neverovatnu brzinu u pronalaženju elemenata za poništenje prvobitne presude UNMIK-ovog suda".

On je dodao da ta oslobađajuća presuda budi mnoge sumnje, pre svega u objektivnost Euleksovih sudija i misije Euleks u celini.

U ovom Ministarstvu se nadaju da će Euleksove sudije preispitati svoju odluku.

Vekarić: Presuda neće doprineti pomirenju

Portparol srpskog Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić ocenio je, gostujući u Vestima TV B92, da oslobađajuća presuda suda Euleksa za Fljorima Ejupija "neće doprineti pomirenju u regionu".

Vekarić je kazao da takva odluka suda Euleksa "neće pomoći u uspostavljanju stabilizacije političkih odnosa između međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji i naših političkih fatora".

On smatra da će ova presuda otežati komunikaciju koja je nedavno uspostavljena sa Euleksom "na relaciji pravosuđe-pravosuđe".

Vekarić je zapitao da ukoliko sud Euleksa ima dokaze da Ejupi nije počinio zločin ko jeste i dodao da bi u tom slučaju prave počinioce trebalo uhapsiti.

Prema mišljenju Vekarića, ovom oslobađajućom presudom, ovakav zločin ne može biti zataškan.

On je naglasio da treba sačekati i videti ko će biti kažnjen za podmetanja i aktiviranja eksploziva na putu kada je poginulo 12 Srba, a 22 povređeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: