Platforma za sastanak sa MMF-om

Na sutrašnjem sastanku predsednika Srbije, premijera, guvernera Narodne banke i ministara razgovaraće se o platformi za sastanak sa MMF-om.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.03.2009.

12:03

Default images

Pričaće se još i o strategiji razvoja i ekonomskim planovima za ovu godinu. Prema postojećim pravilima i kvoti, Srbija bi od Međunarodnog monetarnog fonda, čija delegacija dolazi u Beograd u ponedeljak, mogla da dobije maksimalno dve milijarde i 100 miliona dolara.

Međutim, kako B92 saznaje, postoji mogućnost za povećanje kvote i povlačenje više novca.

I to će, između ostalog, rekao je guverner Jelašić, biti predmet pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Osim povećanja deviznih rezervi, ovaj aranžman donosi boljitak i za građane.

“Taj dvogodišnji program će biti mnogo veći od dve milijarde. Dakle, to je jedna stvar, da imamo isto tako mogućnost da dobijemo podršku Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija”, rekao je Radovan Jelašić.

“Sa stanovišta građana, to znači garanciju da će cene biti pod kontrolom, a što se tiče kursa - da će biti isto tako garantovana veća stabilnost”, tvrdi guverner.

O tome koliko nam je novca tačno potrebno da bi se zakrpile sve rupe budžeta i ojačale devizne rezerve ni u Vladi ne postoji jedinstven stav.

Ministar Dinkić tvrdi da su nam dve milijarde malo, i da nam treba bar još 500 miliona dolara.

Ministarka Dragutinović misli da nam neće trebati ni te dve milijarde. Jedino je izvesno da je budžetski manjak veliki.

"Onda se otvara pitanje kako ćemo tu novu, povećanu rupu, finansirati. A možemo je lakše finansirati kada dobijemo zajam od MMF-a, jer onda kreditori postaju malo ženerozniji prema Srbiji”, kaže ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec.

"Mi moramo da smanjimo ukupan nivo troškova države i ono što je vezano za državno finansiranje. Pored toga, siguran sam da će MMF, u okviru javne potrošnje, tražiti prestruktuiranje, da u većoj meri bude zastupljeno finansiranje razvojnih projekata”, kazao je dekan Fakulteta za finansije i menadžment Nebojša Savić.

Najviše sporova, očekuje se, biće oko javne potrošnje i raznih budžetskih izdataka.

Jedan od predloga da se budžet rastereti jeste da Vojvodina preuzme deo troškova na sebe.

To su finansiranje Koridora 10 i izdvajanje za zdravstvo, prosvetu i socijalne institucije. Vojvođani kažu da će biti solidarni.

“Mi smo opredelili 20 miliona evra za investiciju u Žeželjev most. Reč je, takođe, o republičkoj infrastrukturnoj investiciji, gde mi nismo nadležni, kao što nismo nadležni ni za Koridor 10, ali smo svesni činjenice da Pokrajina, zajedno sa Republikom, treba da realizuje najznačajnije investicije”, rekao je pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić.

Ekonomisti su saglasni da se na jedan dolar dobijen od MMF-a, može povući još od tri do pet dolara kod drugih međunarodnih kreditora. Zato je Srbiji ovaj aranžman sa MMF-om tako važan.

Jelašić: Važna podrška MMF-a

Dvogodišnji aranžman s MMF-om, o kojem dogovori počinju u ponedeljak, biće mnogo veći od dve milijarde evra, kaže guverner NBS Radovan Jelašić.

Gostujući u emisiji "Kažiprst" Radija B92, guverner je objasnio da to znači da Srbija ima podršku najvažnijih međunarodnih institucija i da neće biti reči o bankrotu, a za građane novi aranžman znači da će cene biti pod kontrolom, kao i stabilniji kurs, a zarade neće "pojesti" inflacija.

"Ukoliko Vlada ostane pri stavu da plate i penzije ostaju iste, potrebno je da se ‘krpimo’ na neki drugi način, preko zaduživanja, privatizacije", rekao je on.

Ipak, Jelašić se nada da se tekuća potrošnja neće finansirati na račun kapitalne potrošnje.

Jelašić kaže da Srbiji samo za ovu godinu treba dve milijarde, a kad je reč o dvogodišnjem aranžmanu, suma je mnogo veća, što zavisi od toga šta će biti sa dodatnim kreditima od međunarodnih finansijskih institucija i da li smo spremni nešto dodatno da privatizujemo.

"Taj dvogodišnji program će biti mnogo veći od dve milijarde i značiće i podršku EU i međunarodnih finansijskih isntitucija da znaju da nema nikakve osnove da iko tu spekuliše i koristi reči poput - kriza, bankrot, smak sveta itd.", kaže Jelašić.

"Odlaganje rebalansa budžeta do maja znači gubitak prve trećine godine za primenu terapije protiv ekonomske krize, ali i da ćemo za ostatak godine morati da uzmeno jaču terapiju kako bismo ‘ispeglali’ ono što nije učinjeno u prvoj trećini", kaže guverner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: