Presude za zločin na Ovčari

Veće za ratne zločine u Beogradu osudilo je sedmoro optuženih za ratni zločin na Ovčari na po 20 godina zatvora, a petoro optuženih je oslobođeno.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.03.2009.

10:18

Default images

U ponovljenom postupku prvooptuženi i nekadašnji komandant Teritorijalne odbrane Vukovara Miroljub Vujović osuđen je na 20 godina zatvora. Na tu maksimalnu kaznu zatvora osuđen je i drugooptuženi Stanko Vujanović, kao i Predrag Milojević, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević i Saša Radak.

Milan Lančužanin i Predrag Dragović, koji su u prvom postupku osuđeni na po 20 godina zatvora, u ponovljenom postupku osuđeni su na šest, odnosno pet godina zatvora.

Milan Vojinović osuđen je na 15 godina zatvora, Jovica Perić na 13, a Goran Mugoša na pet godina. Jedina žena među optuženima, Nada Kalaba, kao i u prvom postupku, osuđena je na devet godina zatvora.

Optužbe su oslobođeni Vujo Zlatar, Predrag Madžarac, Marko Ljuboja i Slobodan Katić, kao i Milorad Pejić, jedini kome je ovo bilo prvo suđenje. I Tužilaštvo i odbrana osuđenih najavljuju žalbe, a porodice ubijenih kažu da pravda nije zadovoljena.

Obrazlažući presudu, predsedavajući sudskog veća Vesko Krstajić je rekao da je utvrđeno da su osuđeni, u noći između 20. i 21. novmebra 1991, na Poljoprivrednom dobru "Ovčara" izvršili ratni zločin.

Osuđeni su zarobljenike telesno povređivali i ubijali. Izricanje i obrazlaganje presude trajalo je više od dva sata.

Dvojica osuđenih na najviše kazne su udaljeni iz sudnice, jer su vređali sud i pokazivali srednji prst sudskom veću.

Imena svih žrtava koje su identifikovane predsednik sudkog veća je pročitao tokom izricanja presude.

Ukupne kazne u ovom drugom ponovljenom postupku umanjene su za ukupno 40 godina u odnosno na prvu presudu koju je Vrhovni sud 2006. ukinuo.

Sud se morao rukovoditi preporukama Vrhovnog suda pa je tako jedan od optuženih Milan Lančužanin prvom presudom bio osuđen na 20 godina kao naredbodavac, da bi sada dobio šest godina, ali samo za prebijanje zatvorenika.

Posle izricanja presude, portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić je rekao da je tužilaštvo delimično zadovojno presudom.

Branilac osuđenih takođe najavljuje žalbu na presudu.

Tužilaštvo i porodice smatraju da je strašno što se na zadovoljenje pravde za žrtve čeka više od pet godina.

Roditelji ubijenih na Ovčari koji su pratili izricanje presuda kažu da "pravda nije zadovoljena".

Obe strane u postupku imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu Srbije u roku od 15 dana od prijema pisane presude.

Osuđeni su formirali streljačke vodove i špalir kroz koji su zarobljenici prolazili pre streljanja. Kako je utvrđeno, u noći između 20. i 21. novembra 1991. na Ovčari je ubijeno 200 ratnih zarobljenika, a identifikovana su 193 zarobljenika.

Izricanju presude prisustvuju i članovi porodica ubijenih na Ovčari koji su došli iz Hrvatske, kao i hrvatski ambasador u Srbiji Željko Kuprešak.

Ponovljeno suđenje je počelo 12. marta 2007. pošto je Vrhovni sud krajem decembra 2006. godine ukinuo prvostepenu presudu veća za ratne zločine i suđenje vratio na početak.

Prva optužnica za zločin na Ovčari podignuta je krajem 2003, a prvo suđenje je počelo 9. marta 2004.

Tužilaštvo delimično zadovoljno

Tužilaštvo za ratne zločine delimično je zadovoljno presudom za ratni zločin na Ovčari, kojom je optuženima izrečeno sedam maksimalnih zatvorskih kazni, izjavio je portparol Tužilaštva Bruno Vekarić.

On je najavio da će Tužilaštvo uložiti žalbu na oslobađajuću presudu Vuju Zlataru, Predragu Madžarcu, Slobodanu Kostiću, Marku Ljuboji i Miloradu Pejiću, navodeći da je "problematična i kazna" Milanu Lančužaninu, koji je u ponovljenom postupku osuđen na šest godina, dok je na prvom suđenju bio osuđen na 15 godina zatvora.

Vekarić je ocenio da je sedam maksimalnih kazni delimična satisfakcija za žrtve koji na pravdu čekaju pet godina, koliko traje sudski postupak za taj zločin, i ukazao da još predstoji žalbeni postupak pred Vrhovnim sudom.

On je ocenio je da je izricanje ovih kazni hrabra odluka sudskog veća, koje je u ponovljenom postupku održalo 66 pretresa, na kojima je saslušano 60 svedoka, a izvedeni su i drugi dokazi.

Porodice žrtava i bivši logoraši nezadovoljni

Porodice ubijenih na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 1991. godine izrazile su nezadovoljstvo zbog današnje presude za taj zločin kojom je oslobođeno petoro od 18 optuženih.

Marica Skulić, čiji je 26-godišnji sin ubijen na Ovčari 1991. godine, rekla je da nije zadovoljna presudom kojom se pet ljudi oslobodi, a ubijeno je 200 ljudi.

"Meni presuda neće vratiti sina. Jedini mi je cilj da svet vidi da se zločin kažnjava, da se ovakvi zločini više ne bi događali", rekla je ona novinarima nakon izricanja presude.

Porodice koje su danas došle u Beograd da prisustvuju izricanju presude, smatraju da je nepravda velika i da pravda nije zadovoljena.

Ivan Pšenica je naveo da se postavlja pitanje da li je to kraj i da li će u nekom novom postupku opet biti smanjena kazna.

Predsednik Hrvatskog društva logoraša, hrvatskih zatvorenika u logorima u Srbiji, čije je sedište u Vukovaru Danijel Rehak ocenio je da su kazne za zločin na Ovčari, koje su danas izrečene u Beogradu, premalene.

"Na Ovčari je ubijeno 200 ljudi, a i jedan na takav način oduzet nevini život strašan je zločin", izjavio je Rehak agenciji Hina, dodajući da bi hrvatski državni organi trebalo da izvrše još veći pritisak na sve faktore koji mogu uticati da se zadovolji pravda.

Rehak je dodao da su osuđeni navodni počinioci, ali ne i naredbodavci zločina.

Reakcije Mesića i Sanadera

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je povodom izricanja presude za ratni zločin na poljprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, da je to zločin takvih razmera da mora biti opomena svima da ih nikad više ne čine.

Mesić je rekao da ne može da komentariše prvostepenu presudu, ali da je sve što smanjuje odgovornost krivih za zločine, za svaku osudu.

"Sve što smanjuje odgovornost onih koji su krivi za najveće zločine u Hrvatskoj za svaku je osudu. Ne mogu komentarisati prvostepene presude nigde, pa ni izvan Hrvatske, ali smatram da je to zločin takvih razmera da mora biti opomena svima da ih nikad više ne čine", rekao je Mesić.

Hrvatski premijer Ivo Sanader ocenio je da je ratni zločin na Ovčari ujedno i zločin protiv čovečanstva i da bi, kad ne bi bilo pravde nakon zločina, žrtve i drugi put postale žrtvama.

Sanader je tokom posete Rijeci, komentarišući presudu, rekao da se uvek može govoriti o tome da li je kazna mogla biti drukčija ili veća.

No dobro je, rekao je premijer, što je suđenje u Beogradu pokazalo da i u Srbiji postoji sudstvo koje je spremno i sposobno da vodi takve sporove i da se, ako države sarađuju, takvi procesi ne moraju uvek voditi u državi u kojoj su zločini počinjeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: