Sanader i Mićunović za dobre odnose

Hrvatski premijer Ivo Sanader i Dragoljub Mićunović složili su se da su hrvatsko-srpski odnosi glavni faktor mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi.

Izvor: B92

Utorak, 10.03.2009.

19:46

Default images

Sanader je, kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu hrvatske vlade, u razgovoru sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Dragoljubom Mićunovićem u Zagrebu rekao da Hrvatska sa Srbijom želi da gradi dobrosusedske i prijateljske odnose.

Govoreći o pristupnom procesu Hrvatske evroatlantskim integracijama, premijer Sanader je naveo da Hrvatska na putu pridruživanja NATO-u i EU neće blokirati takve procese u susednim zemljama, već će se zalagati za što brži napredak celog regiona ka Uniji.

Hrvatski premijer je rekao da će njegova poseta Beogradu, koja bi trebalo da bude uskoro, predstavljati dobru osnovu za uspostavljanje boljih privrednih i političkih odnosa između dve zemlje, dodaje se u saopštenju.

Mićunović, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Hrvatskoj, obavestio je Sanadera da je u srpskom parlamentu osnovana i grupa hrvatsko-srpskog prijateljstva, čiji je cilj podsticanje i otvaranje novih kanala komunikacije između dve države.

Sanader i Mićunović složili su se i da je uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, s kojom se suočavaju i dva suseda, moguće znatno poboljšati privrednu saradnju između Hrvatske i Srbije, posebno na području energetike, gde obe zemlje imaju potrebu za gradnju novih nabavnih pravaca gasa, nafte i električne energije.

U razgovoru su istaknuta i neka bilateralna pitanja dve zemlje kao što je zaštita nacionalnih manjina, povratak izbeglih i raseljenih osoba, kao i utvrđivanje istine o nestalim osobama.

Mesić i Mićunović: Oživljavanje dijaloga

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić i Dragoljub Mićunović konstantovali su nepodudarnost pogleda dve strane o nekim regionalnim pitanjima i zaključili da to ipak "nije i ne treba da bude prepreka samim razgovorima.

U saopštenju na Mesićevom sajtu posle susreta sa Mićunovićem, piše da su dvojica političara u otvorenom i prijateljskom razgovoru konstatovali da je dobro da se posle perioda stagnacije ponovo oživljava politički dijalog dve zemlje.

Dodaje se da se pored intenziviranja međudržavnih kontakata na nivou parlamenata, što je i cilj Mićunovićeve dvodnevne posete Hrvatskoj, novi podsticaji očekuju i od skore posete premijera Ive Sanadera Beogradu.

Mesić i Mićunović su razgovarali i o mogućem dolasku predsednika Srbije Borisa Tadića u Hrvatsku, kao i o uzvratnoj poseti Mesića Srbiji, ali u saopštenju se ne navode precizniji termini tih poseta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: