Samit o klimatskim promenama

Naučnici iz svih krajeva sveta okupili su se u Kopenhagenu kako bi raspravljali o najnovijim otkrićima u vezi sa klimatskim promenama.

Izvor: B92

Utorak, 10.03.2009.

17:22

Default images

Nedavna saznanja stručnjaka iz Senegala pokazuju da se svake godine linija obale u toj afričkoj zemlji prosečno pomera za metar do dva. Nivo mora se podiže, zaključak je afričkih naučnika koji istražuju klimatske promene. Obala je na pojedinim mestima sve uža.

Porast nivoa mora jedna je od glavnih tema na trodnevnom samitu o klimatskim promenama u Kopenhagenu. Senegalske obale najbolji su primer onoga što destruktivne vodene struje mogu da urade.

"Vodene erozije su najuočljivije duž obale Senegala. Negde se obala pomerila za metar ili dva, dok je na drugim mestima znatno dublje ušla u kopno. Možemo reći da je Senegal duž južne strane negde izgubio i oko 180 metara obale", kaže ekspert za klimatske promene Izabel Niang.

Selo Popengvine, koje se nalazi nedaleko od Dakara, glavnog grada Senegala, je najugroženije. Većina meštana morala je da napusti svoje domove. Mnoge kuće koje su se nalazile duž obale uništene su u naletu talasa.

"Voda koja nadolazi uništila je mnoge kuće. Sećam se da ovde nekada nije bilo vode, samo pesak i da sam tu sa prijateljima igrao fudbal", kaže lokalni ribar Ibrahim Ndione.

Vlada Senegala bila je primorana da podiže velike betonske zidove duž najugroženijih područja, kako bi građane zaštitila od mora koje nadolazi.

"More je uništilo naselja. Nekada je ovo selo bilo udaljeno čak ceo kilometar od obale. Sada nam je more uzelo sve. Možda će ovaj zid rešiti neke naše probleme", kaže Alasane Gningu, stanovnik Mbaoa.

Zaključak naučnika iz Kopenhagena biće zvanično iznesen u decembru u istom gradu na sastanku svetskih zvaničnika. Tada će se raspravljati o novom sporazumu koji će 2012. zameniti Kjoto protokol, ključni globalni dokument o zagrevanju planete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: