Hrvatska: Nema tajnih optužnica

Srbi koji nisu počinili ratne zločine mogu slobodno da se vrate u Hrvatsku, nema tajnih optužnica, tvrdi ministar policije Hrvatske Tomislav Karamarko.

Izvor: B92

Utorak, 10.03.2009.

09:40

Default images

On je rekao da ne postoje nikakve tajne optužnice i da sve mogu da se nađu na sajtu Interpola. “To su sve otvorene poternice za ratne zločine. Ukoliko se, međutim, u međuvremenu pojavi novi podatak, otvori se slučaj", rekao je Karamarko.

"Oni koji nisu ništa loše učinili, što je velika većina ljudi, mogu slobodno doći u Hrvatsku i raščistiti nedoumice, jer nemaju čega da se plaše. Oni koji su činili zločine to znaju i neće se vraćati. Mislim da oni koji su u strahu znaju zašto su u strahu", poručio je hrvatski ministar.

On kaže da Hrvatsku "ne zanima nacionalna pripadnost ratnih zločinaca", ali da "niko neće biti amnestiran od odgovornosti".

Na pitanje da li još postoje međunacionalne tenzije između Srba povratnika i Hrvata i, ako ih ima, u kolikoj meri, ministar je kazao da je Hrvatska po tom pitanju zadovoljna i da su pojave netrpeljivosti i sukoba zaista minimalne.

"Ubistvo je ubistvo i mi tražimo počinitelja. Više od 90 procenata ubistava je rešeno. Ne bih delio ubistva po toj osnovi, jer to najčešće i nema veze sa nacionalnom pripadnošću žrtve ili počinioca", rekao je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.

Na pitanje koji su problemi u borbi protiv kriminala u regionu, Karamarko je naveo da je jedan od problema u Hrvatskoj dvojno državljanstvo nekih kriminalaca i neizručivanje.

“Međutim, ulazimo u proces izmene zakona, postoji mogućnost i da se Ustav promeni, jer ne može neko u Srbiji da ubija i pljačka, pa da dođe u Hrvatsku i misli da je siguran. Policije sarađuju, ako su bande zajedničke, moramo onda i mi da se zajednički borimo protiv njih", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: