Bez podataka o trgovini organima

Zvanično Skoplje nije obavešteno o tvrdnjama da se tokom sukoba na Kosovu preko Makedonije trgovalo organima Albanaca koji se vode kao nestali.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.03.2009.

14:40

Default images

Mediji na Kosovu preneli su navode iz štampe na albanskom jeziku u Makedoniji da su od Albanaca navodno uzimani organi koje su Srbi prodavali u Rusiji. U MUP-u Makedonije agenciji Beta je rečeno da prvi put čuju za takve tvrdnje i da nikakav zahtev za istragu o tim navodima nije podnet, a slično je navedeno u i Ministarstvu inostranih poslova Makedonije.

Povodom pisanja skopskog dnevnika "Lajm" da se sumnja da je 20 tela kosovskih Albanaca sahranjeno na skopskom groblju Butel, u upravi tog groblja su odbacili te sumnje, navodeći agenciji Beta da za sve sahrane postoji evidencija.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić ocenio je danas da su navodi o trgovini organima nestalih Albanaca politička reakcija na istragu o zločinima nad Srbima, ali je dodao da je tužilaštvo spremno da istraži taj slučaj, ako je to istina.

"Mi se politikom ne bavimo, već se držimo procesnih stvari. Ako je sve to istina, spremni smo da to do kraja istražimo", rekao je Vekarić, dodajući da srpsko tužilaštvo isti stav očekuje i od kolega u Albaniji.

Pravosudni organi u Srbiji otvorili su istragu o trgovini organima nestalih Srba, nakon što je bivša haška tužiteljka Karla del Ponte u svojoj knjizi "Lov" objavila da su istraživane sumnje da su operacije uzimanja organa obavljane u severnoj Albaniji.

Istragu o tom slučaju sprovodi i poslanik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dik Marti, koji krajem marta treba da poseti Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: