Nove informacije o "žutoj kući"

Večerašnja epizoda “Reakcije” na TV B92 otkriva nove informacije vezane za sumnje o trgovini organima otetih Srba i drugih nealbanaca u Albaniji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.03.2009.

08:06

Default images

U emisiji će biti prikazani snimci sa uviđaja koji su u februaru 2004. godine u "žutoj kući" nadomak Burela, u Albaniji, obavili istražitelji UNIMK-a i Haškog tribunala, kao i delovi izveštaja UNMIK-a iz marta 2003. o otmicama Srba i trgovini njihovim organima.

Zločini o kojima je nedavno prvi put javno progovorila Karla del Ponte, pominju se i u delu jednog izveštaja UNMIK-a do kog je ekipa "Reakcije" ekskluzivno došla.

On je sastavljen čak godinu dana pre nego što su istražitelji obavili uviđaj u "žutoj kući". U izveštaju se prenose iskazi svedoka o zločinima na području Suve Reke i Albanije u leto 1999. godine.

Između jula i avgusta 1999, srpski civili, a u nekim slučajevima i pripadnici Vojske Jugoslavije i MUP-a, bili su kidnapovani i prebačeni preko granice u Albaniju.

Nakon toga, zarobljenici su bili prebacivani u improvizovane klinike u blizini Tirane, gde su im bili vađeni organi, koji su potom transportovani radi prodaje u Turskoj.

O svojim susretima sa osobama koje su takođe svedočile o takvim zločinima, u večerašnjoj "Reakciji" prvi put javno govori i bivši šef UNMIK-ove kancelarije za nestale Hose Pablo Barajbar.

“Već sam prešao crtu kada sam počeo da se sastajem s tim ljudima kako bih prikupio informacije, ali način na koji će se reagovati na date informacije nije zavisio od mene”, rekao je on.

On dodaje da ta tema trgovine organima nije izuzetak, već da je to samo još jedan slučaj koji nije istražen onako kako je trebalo. Ekipa “Reakcije” ekskluzivno je došla i do snimaka koji su načinjeni tokom uviđaja u februaru 2004. godine u "žutoj kući".

Na tim snimcima vidi se, između ostalog, i kako istražitelji pronalaze materijalne tragove, što je ranije, podsetimo, negirao lokalni tužilac Arben Dulja. Inače, ti tragovi, kako su objavljeni u prošloj emisiji, uz još nekoliko hiljada raznih dokaza, uništeni su u Haškom tribunalu.

U emisiji će biti prikazana i svedočenja porodica Srba nestalih 1999. godine koje su platile velike otkupe kako bi članovi njihovih porodica bili oslobođeni iz logora u Burelu.

“Pa, tražili su. Ja sam pričala - ja ću vama novac, a vi meni sina za ruku,” kaže majka otetog Dragana Ristića.

U emisiji "Reakcija" prikazani su i ekskluzivni snimci objekata u kojima su bili logori i kampovi za obuku pripadnika OVK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: