Zatvorenik Gvantanama optužio MI5

Bivši zatvorenik u zalivu Gvantanamo Binjam Mohamed optužio je britansku obaveštajnu službu da je dostavljala pitanja koja su mu postavljana dok je bio mučen.

Izvor: B92

Nedelja, 08.03.2009.

01:39

Default images

Mohamed, koji ima etiopsko državljanstvo i britansku boravišnu dozvolu, rekao je da su on i njegovi advokati tokom zakonskog postupka u SAD, videli nekoliko kopija telegrama britanske obaveštajne službe MI5 upućenih CIA.

Prema njegovim rečima, MI5 je poslao poruku dok je držan u Pakistanu 2002. godine s ponudom da dostavi korisne informacije koje bi pomogle ispitivačima da ustanove nedosledonosti u odgovorima.

U nekim od telegrama, poslatih dok je bio u zatvoru u Maroku 2002. i 2004, gde je, prema njegovim rečima, pretrpeo mučenje uključujući zasecanje polnog organa, MI5 je ponudio listu pitanja o drugoj osobi.

"Kada sam shvatio da Britanci sarađuju s ljudima koji me muče, osetio sam se potpuno ogoljeno", rekao je Mohamed za britanski list Mejl on sandej, u svom prvom intervjuu nakon što je oslobođen iz zatvora u američkoj pomorskoj bazi u zalivu Gvantanamo na Kubi.

Portparol britanskog Ministarstva spoljnih poslova tim povodom je rekao: "Gnušamo se mučenja i nikada ga nismo naredili ili odobrili. Navode o maltretiranju uzimamo ozbiljno i istražićemo ih kada budu izneti".

Optužbe Mohameda mogle bi da daju snagu zahtevima grupa za zaštitu ljudskh prava za punu istragu o tome da li se britanska podrška američkom "ratu protiv terorizma" u njegovom slučaju svela na saučestvovanje u mučenju.

Američke vlasti su optužile Mohameda za planiranje aktviranja bombe s radioaktivnium materijama u SAD, ali je pušten iz Gvantanama prošlog meseca bez optužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: