Gardijan: Poverljivi izveštaj EU

U poverljivom izveštaju EU Izrael se "otpužuje da aktivno vrši nelegalnu aneksiju" istočnog Jeruslima, prenose izraelski mediji pisanje britanskog "Gardijana".

Izvor: B92

Subota, 07.03.2009.

13:54

Default images

Šireći jevrejska naselja, bezbednosnu barijeru prema Zapadnoj obali, rušenjem palestinskih kuća i diskriminatornom politikom stanovanja, Izrael nastoji da zadobije kontrolu nad istočnim Jerusalimom, piše list. Izveštaj EU, na koji se poziva "Gardijan", datira iz 15. decembra 2008.

U njemu se priznaje legitimna bezbednosna zabrinutost Izraela u Jerusalimu ali se navodi da "mnogo trenutne nelegalne akcije u i oko grada imaju ograničeno bezbednosno opravdanje".

Takođe se upozorava da je Izrael ubrzao planove za istočni Jerusalim i da podriva kredibilitet Palestinske uprave ( palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, vođe umerenijeg Fataha) i umanjuje podršku za mirovne pregovore.

"Izraelske akcije u i oko Jerusalima predstavljaju jedan od najakutnijih izazova postizanju izraelsko-palestinskog mira", navodi se u dokumentu EU.

Blok evropskih zemalja je posebno zabrinut za jerusalimski stari grad, gde se planira izgradnja 35 novih stambenih jedinica u musliamanskom kvartu, kao i širenje Silvana, van zidina starog grada.

U izveštuju EU se dalje navodi da je rušenje palestinskih kuća "nelegalno po međunarodnom pravu, da nema očiglednu svrhu, već da ima ozbiljne humanitarne efekte i da podgreva ogorčenje i ekstremizam".

U dokumentu se takođe ističe da Palestinci u istočnom delu Jerusalima čine 34 posto stanovnika grada (od oko 750.000), a samo četiri do pet procenata opštinskog budžeta se koristi u njihovim područjima i samo 12 odsto istočnog Jerusalima je na raspolaganju palestinskom stanovništvu za stanovanje.

Kao rezultat, većina kuća se podiže bez dozvola u delovima grada koji nemaju dovoljnu infrastrukturu.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim, zajedno sa Zapadnom obalom u šetodnevnom ratu 1967. godine, kada je osvojen i pojas Gaze.

Izraelski zvaničnici govore da će taj ujedinjeni grad ostati zauvek pod suverenitetom Izraela, dok Palestinci nameravaju da u njegovom istočnom delu proglase prestonicu svoje buduće države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: