SAD: Prilika za “zelenu“ ekonomiju

Američka državna sekretarka Hilari Klinton ocenila je da je ekonomska kriza prilika da se ekonomije država obnove po "zelenijem", energetski efikasnijem modelu.

Izvor: B92

Petak, 06.03.2009.

15:12

Default images

U govoru u Evropskom parlamentu, ona je ocenila da je globalna kriza prilika za polazak ispočetka. "Ne traćite krizu, kada ona može imati veoma pozitivan uticaj na klimatske promene i energetsku bezbednost", rekla je Klinton.

Rojters podseća da Evropa vidi SAD kao ključnog saveznika u globalnim pregovorima o klimatskim promenama, zakazanim za decembar u Kopenhagenu, pošto novi predsednik Barak Obama o tome ima potpuno različite stavove od njegovog prethodnika Džordža Buša.

Obama smatra da je to pitanje sa kojim se hitno treba uhvatiti u koštac.

EU je već obnarodovala planove da emisiju ugljendioksida u sledećoj deceniji smanji za petinu ispod nivoa iz 1990. godine, dok je Obama predložio što hitnije i sveobuhvatnije prelaženje na obnovljivu energiju.

Pitanje je, međutim, da li će mnoge zemlje, ophrvane teškom krizom, biti u mogućnosti da obezbede stotine milijardi dolara potrebnih za finansiranje tog preokreta.

"Svakako da su SAD do sada nemarno pristupale ovom problemu", rekla je Klintonova, koja boravi u prvoj poseti Evropi u funkciji državnog sekretara, i dodala da je "ovo pogodno vreme da se demonstrira volja da se sa njim suoči".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: