Obama: Reforma zdravstva imperativ

Američki predsednik Barak Obama ocenio je da američki sistem zdravstvene zaštite predstavlja teret za ekonomiju SAD.

Izvor: Beta

Petak, 06.03.2009.

01:03

Default images

U nastojanju da pokrene reformu zdravstvene zaštite, Obama je na konferenciji u Beloj kući okupio 120 stručnjaka - od doktora i pacijenata do predstavnika osiguravajućih kompanija i poslanika, da raspravljaju o mogućim pristupima. Ekonomska kriza u SAD zadatak čini još kritičnijim, rekao je Obama koji je postavio cilj da se do kraja 2009. usvoje sveobuhvatne mere za promenu zdravstvene zaštite.

"Reforma zdravstvene zaštite nije više samo moralni imperativ, to je fiskalni imperativ", rekao je Obama dodajući da je za stvaranje radnih mesta i oporavak ekonomije neophodno pozabaviti se velikim troškovima zdravstvene zaštite. Obama je rekao da razume skepticizam javnosti s obzirom na neuspeh plana predsednika Bila Klintona 1990-ih, koji je propao zbog snažnog protivljenja osiguravajućih i farmaceutskih kompanija.

"Ovog puta nema rasprave da li bi svi Amerikanci trebalo da imaju kvalitetnu, priuštivu zdravstvenu zaštitu - jedino je pitanje kako", naveo je predsednik SAD.

On je rekao da veruje u uspeh jer je sada drugačije budući da pozivi za reformu dolaze "od dole, sa svih strana spektra - od lekara, sestara i pacijenata, sindikata i biznisa, bolnica, onih koji pružaju zdravstvenu zaštitu i društvenih grupa".

Troškovi zdravstvene zaštite u SAD porasli su na godišnjem nivou, dok je neosiguranih ljudi oko 46 miliona. SAD se nalaze znatno niže od ostalih bogatih zemalja u sprečavanju i lečenju mnogih bolesti, poput dijabetesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: