Ministarstvo tuži predsednicu NVO

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je proceduru podnošenja krivične prijave protiv Jasmine Lehlajtner zbog navoda o nelegalnom vađenju bubrega.

Izvor: B92

Petak, 06.03.2009.

13:52

Default images

Lehlajtnerova je predsednica nevladine organizacije Udruženje za zaštitu pacijenata "Re-akcija", a Ministarstvo namerava da je tuži "zbog osnovane sumnje da je svojim istupanjem u sredstvima javnog informisanja izvršila krivično delo izazivanja panike i nereda (uznemiravanje javnosti)".

Radi se tvrdnji jednog pacijenta da mu je tokom operacije srčane aorte izvađen bubreg. Lehlajtnerova, koja je gostovala u toj emisiji, rekla je da je njenom udruženju prijavljeno nekoliko takvih slučajeva.

U emisiji "Uvećanje" na TV B92 Lehlajtnerova je izjavila da su nekim pacijentima tokom hirurških intervencija uzimani okolni organi, što je, prema mišljenju Ministarstva, izazvalo uznemirenje građana i sumnju u stručni rad svih lekara u Srbiji.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da pokreće inicijativu kod svih udruženja novinara za preispitivanje odgovornosti za neetičko i neodgovorno postupanje pojedinih medija u prenošenju izjava o "krađi organa tokom hirurške intervencije".

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da, ako neko sumnja da je u bolnicama praksa da se uzimaju organi, onda to mora da prijavi tužilaštvu i policiji.

Bez najave ispitivanja slučaja

Međutim, posle objavljivanja tvrdnji Srećka Rankovića da je nakon operacije trbušne aorte ostao bez bubrega za sada nema najave da će to zvanične institucije ispitati.

Dan posle objavljivanja tvrdnji pacijenta Jankovića da je posle operacije trbušne aorte u Kliničkom centru Srbije ostao i bez bubrega, a da o tome nije obavešten već je to saznao na kontroli na VMA, ministar zdravlja Tomica Milosavljević ne najavljuje istragu povodom slučaja već upozorava da će tražiti da se preispita ponašanje medija.

"Ja ću procenjivati svakog trenutka da li ja treba da upozorim tužilaštvo da preduzme nešto protiv uzbunjivanja javnosti bez realnog pokrića", rekao je on.

"Koji je vaš interes da objavite takvu izjavu bez komentara? Sedeli ste vi, direktorka Fonda i još dvoje kolega lekara i bili ste zgranuti", rekao je Milosavljević novinarki B92, pominjući emisiju u kojoj je gostovala Lehlajtnerova.

"Nečuveno je da neko ko osnuje nevladinu organizaciju da sebi za pravo da u jednoj emisiji uzbuni javnost", smatra ministar.

Podsećamo da je izjava Lehlajtnerove bila u živoj emisiji Uvećanje. B92 je, upravo ne želeći da se neosnovano uznemirava javnost, smatrala etičnim da se tako ozbiljne optužbe provere u zvaničnim institucijama.

Dokument inspekcije Ministarstva

Podsećamo, u dokumentu inspekcije Ministarstva zdravlja od 26. maja 2008. piše da je Srećko Ranković operisan 25. februara 2005. u Kliničkom centru Srbije.

Pre operacije rađene su obimne analize, te se u dokumentu inspekcije Ministarstva, kako se navodi, jasno prikazuje levi bubreg.

Prilikom kontrolnog pregleda 23. aprila 2008. na VMA piše da nije uočena struktura koja bi se mogla smatrati levim bubregom, te su mu preporučeni pregledi bubrega.

5. maja 2008. godine Ranković odlazi na VMA, gde je urađena scintigrafija, na kojoj se, prema nalazima, "levi bubreg ne prikazuje".

Prema tim nalazima, 20. maja iste godine ustanovljeno je da pacijent ima, kako se navodi, "samo normalan desni bubreg, što potvrđuje sumnju da bolesnik nema levi bubreg".

Sporan legitimitet NVO

Za ministra je međutim sporan legitimitet Udruženja za zaštitu pacijenata, koje je iznelo optužbe. "Očigledno nam treba zakon o nevladinim organizacijama, ne može se dozvoliti svakome da napravi organizaciju koja se kobajagi bavi zaštitom prava pacijenata", kaže ministar.

"To reći na taj način u TV emisiji, naravno da su pre svega izmanipulisani jadni bolesni ljudi. Njima nije za zameriti, oni mogu da budu zavedeni i oni jesu zavedeni", kaže Milosavljević.

"Ovaj prvi pacijent o kome govorite zaveden je na žalost u drugoj velikoj ustanovi, gde je komentarisan da li rez, da li operacija", kazao je on.

Povodom izjave minstra zdravlja predsednica Udruženja za zaštitu i prava pacijenata Jasmina Lehlajtner kaže da informacije nisu neproverene.

"Naše udruženje se nikada nije bavilo neporoverenim informacijama bez pokrića i bez medicinske dokumentacije, nikada se nismo bavili dizanjem prašine, kako to neki zovu, sve što smo rekli, rekli smo isključivo na osnovu medicinske dokumentacije koju smo dobili od pacijenta Srećka Rankovića", kaže ona.

Utvrđeno na VMA

Da Srećko Ranković nema bubreg utvrdila je lekar specijalista, internista i nefrolog Verica Stanković-Popović sa VMA. Načelnik Vojno-medicinske akademije Miodrag Jevtić nije želeo da komentariše iozjave ministra zdravlja.

"Dakle, medicinska istina nije utvrđena, on se šetao kod nekoliko lekara i na Kliničkom centru i na VMA i ti pregledi su uglavnom bili ambulantni", kaže Jevtić.

"Ono što je veoma bitno za medicinsku istunu, ja hoću da verujem da je stvar i želja vaše televizije da bude dominantna", smatra on.

"U ustanovi VMA on se vodio kod lekara internista, kod nefrologa, dakle nijednog momenta nije bio kod hirurga, koji je jedini kvalifikovan da mu možda objasni i komentariše i rez i sve drugo što je predmet vaše istrage", kaže on.

"Lekar internista ga je pregledao zbog povišenog pritiska i nakon toga uradio je rutinski ultrazvučni pregled, na kome levi bubreg, piše doslovno, nije viđen", kaže Jevtić.

"Dakle, internista nije nadležan da utvdi i da kaže da bubrega nema. On nije video, na ultrazvuku nije video bubreg", kaže on.

Načelnik Vojno-medicinske akademije Miodrag Jevtić, takođe u izjavi B92, pozvao je Srećka Rankovića da dođe i obavi dodatne analize "multislajs" skenerom u toj ustanovi, da bi se definitivno utvrdilo stanje pacijenta. Ranković za B92 kaže da će otići na preglede.

Davidović traži komisiju

I pored izjave na hodniku, ministar je smatrao da treba još jednom da uputi lekciju i novinarima i lekarima kako bi trebalo da se ponašaju i šta da govore.

"Ovo nije zaštita pacijenata, ovo je stvaranje tiraža na ljudskoj nesreći. Stvaranje tiraža na ljudskoj nesreći, u kojoj ponekad učestvuju i doktori", kaže on.

"Jer ako u nekoj ustanovi neko kaže: uh, koliko ti je rez, tako se reže kad se vadi bubreg, a da mu ne kaže da je operacija trbušne aorte najteža operacija trbuha koja se može zamisliti… Tom čoveku je Lazar Davidović spasio život", zaključio je ministar.

Čovek kome je Davidović spasio život od ministra traži samo jedno - da se formira komisija i njemu najzad otkrije istina.

"Samo želim da se moj slučaj ispita. Nemoguće je da i VMA i Klinički centar imaju različita mišljenja o ovome. Molim ministra zdravlja da mi izađe u susret i oformi komisiju u vezi sa mojim slučajem", kaže Srećko Ranković.

Protest lekara zbog Davidovića

Zaposleni Klinike za vaskularnu hirurgiju KBC Srbije i Lekarska komora Srbije protestovali su zbog "napada na hirurga Lazara Davidovića".

Zaposleni te klinike Instituta za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije "najoštrije protestuju zbog javnog linča koji je juče doživeo prof. dr Lazar Davidović i svi lekari sa njim zajedno", kaže se u saopštenju lekara Klinike.

U saopštenju se tvrdi da su na najbrutalniji način objavljene teške optužbe na njihov "rad, etičnost, profesionalnost i moralnost".

"Bolesnik koji je javno izjavio da su mu na Vojnomedicinskoj akademiji rekli da nema jedan bubreg, pre četiri godine je primljen na našu kliniku zbog pucanja trbušne i grudne aorte i hitno je operisan jer mu je bio ugrožen život", saopštavaju lekari KBC-a.

Oni dodaju da je urađena operacija jedna od najvećih operacija u celoj hirurgiji, koja je povezana sa stopom smrtnosti od 80 odsto, a koja se rutinski i uspešno može uraditi, osim u KBC Srbija, u još pet ustanova u Evropi.

Tim povodom lekari KBC-a očekuju da se o tom slučaju odmah oglase Ministarstvo zdravlja i Lekarska komora i preduzmu sve mere da se zaštiti ugled Kliničkog centra Srbije i profesora Davidovića.

I Lekarska komora Srbije ocenila je da je sramotno da je vrhunski lekar Davidović doveden u situaciju da se pred kamerama brani od optužbi da je bolesniku izvadio bubreg i da se insinuira da je trgovao tim bubregom.

U saopštenju se navodi da svako ko je prosečno obrazovan zna da se za transplantaciju traže zdravi organi.

"Znači li to da će svaki hirurg ubuduće morati da strahuje da će se pacijent kojeg uspešno operiše javiti posle više godina sa odštetnim zahtevima ili tužbom zbog navodnih krađa i preprodaja drugih okolnih organa", navodi se u saopštenju Lekarske komore.

Komora je istakla da je spremna na saradnju sa organima države o ovom slučaju, ali će i reagovati uvek kada se radi o kleveti, povredi časti i ugleda lekara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: