Pretnje zbog statuta Vojvodine

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši i nekoliko funkcionera raznih stranaka dobili su preteće pismo zbog Statuta Vojvodine.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 05.03.2009.

01:11

Default images

U pismu se navodi da će biti "osuđeni na smrt" ukoliko se usvoji Statut Vojvodine, saopštio je Egerešijev kabinet. Pismo su potpisale nepoznate organizacije Jugoslovenski patriotski savez, Patriotski savez Srbije, Mađarski patriotski savez i Vojvođanski savez patriota.

Pretnje smrću upućene su i predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanu Pastoru, predsedniku Lige socijademokrata Vojvodine Nenadu Čanku, predsedniku Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Dušanu Elezoviću, predsedniku Pokrajinskog odbora Socijalističke partije Srbije Dušanu Bajatoviću.

Pretnje su upućene i funkcioneru Socijaldemokratske partije Vojvodine Živanu Berisavljeviću, funkcioneru SVM Laslu Vargi i članovima nevladine organizacije Vojvođanski klub.

Pismo je iz Beograda, a stiglo na adresu Skupštine Vojvodine, navodi se u saopštenju. U saopštenju se navodi da je pismo prosleđeno novosadskoj policiji. Egereši je zatražio od nadležnih organa da što pre rasvetle pozadinu pretnji.

Šandor Egereši je u saopštenju naveo da pretnje ne mogu zaustaviti procese evropeizacije, demokratizacije i regionalizacije Srbije, niti uplašiti predstavnike pokrajinske administracije.

On je uveren da je u pitanju usamljeni slučaj lažnih patriota koji smatraju da su nacionalizam, nasilje i politička isključivost opravdani metodi političke borbe.

Pajtić: Država mora žustro da reaguje

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić ocenio je da su pretnje smrću predsedniku pokrajinske skupštine Šandoru Egerešiju i još nekim funkcionerima "prirodna posledica potpuno iracionalne hajke" na predlog Statuta Vojvodine i Zakon o nadležnostima Pokrajine. "Država mora vrlo žustro da reaguje u slučaju ugrožavanja bilo čije bezbednosti i svake pretnje, nezavisno od toga koliko ona delovala ozbiljno, a svaka pretnja smrću je izuzetno ozbiljna", izjavio je Pajtić.

Povodom pretećeg pisma Egerešiju i nekolicini pokrajinskih funkcionera, u kojem je navedeno da će oni biti osuđeni na smrt ukoliko Statut Vojvodine bude usvojen, Pajtić je naveo da su te pretnje posledica "hajke zasnovane na potrebi da se snage koje su dramatično poražene na prethodnim izborima, kroz produkovanje tema, vrate na političku scenu i pokušaju da povrate svoj uticaj".

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine napomenuo je da je pri kraju rad tročlane republičko-pokrajinske komisije na Predlogu zakona o nadležnostima Vojvodine i izrazio očekivanje da će taj predlog biti gotov u predviđenom roku.

On je rekao da Skupština Vojvodine mora do 31. marta da usvoji pokrajinski budžet.

I pokrajinski odbor Demokratske stranke za Vojvodinu danas je oštro osudio pretnje smrću pojedinim pokrajinskim funkcionerima, zatraživši od nadležnih organa države da da "odmah reaguju, otkriju i kazne počinioce ovog krivičnog dela".

"Pretnje ubistvima neće zaustaviti proces dalje demokratizacije i evropskog puta našeg društva, niti zaplašiti funkcionere koji obavljaju svoje dužnosti u skladu sa Ustavom Srbije", navedeno je u saopštenju Informativne službe Pokrajinskog odbora DS.

U saopštenju se ističe da je "reč o posledicama neargumentovanih i zlonamernih tumačenja predloga vojvodjanskog statuta od strane kvazi patriotskih organizacija koje se protive usvajanju statuta AP Vojvodine".

"Zahtevamo od nadležnih državnih organa da odmah reaguju, otkriju i kazne počinioce ovog krivičnog dela", kaže se u saopštenju Pokrajinskog odbora DS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: