Na operaciji ostao i bez bubrega?

Pacijent tvrdi da je na operaciji srčane aorte u beogradskoj državnoj bolnici ostao bez zdravog bubrega. Doktor koji ga je operisao demantuje optužbe.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2009.

15:54

Default images

Čovek koji je otišao na operaciju aorte probudio se bez zdravog bubrega. Udruženje za zaštitu pacijenata zna za nekoliko sličnih slučajeva, što je predsednica te organizacije obelodanila u emisiji "Uvećanje" B92. Ministar zdravlja nema komentar na te tvrdnje i kaže da će tražiti transkript razgovora iz emisije, koji će javno predstaviti tužiocu.

Pacijent Srećko Ranković pre operacije srčane aorte imao je levi bubreg, što se na dokumentu Ministarstva zdravlja o lečenju u Kliničkom centru Srbije jasno vidi.

Posle godinu dana, zbog povišenog pritiska, javio se lekaru na VMA. Tada mu je rečeno da mu je pritisak povećan zbog toga što nema levi bubreg, što je lekar i napisao na otpusnoj listi.

Ranković otkriva da su ga lekari Kliničkog centra kasnije "kritikovali" što je išao na VMA i nudili mu prevremenu penziju.

"Sve su snimke mi uradili i pronađu mi da mi fali levi bubreg. Nisam verovao. Kaže: Kada si izvadio? Jesi morao? Po rezu što su videli doktori. Reko’, nikad nisam vadio bubreg, samo sam operisao krvni sud. I, ovaj, oni su se malo zapanjili, malo više, u stvari. Uradio sam dva-tri snimka i to je bilo to po pitanju bubrega", kaže on.

Doktor: Operisao sam, ali ne bubreg

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Lazar Davidović, gostujući u Vestima TV B92, rekao je da je zaprepašćen optužbama.

Davidović tvrdi da je pacijentu svojom intervencijom spasao život.
"Došao sam u ovu emisiju nakon konsultacija sa ministrom zdravlja i sa mojim direktorom. Zaprepašćen sam optužbama", rekao je Davidović.

“Operisao sam pacijenta, a to je bila jedna od najvećih i najtežih operacija koju sam radio u karijeri", potvrdio je on.

Davidović je objasnio da je u pitanju bilo proširenje grudne i trbušne aorte, koje se češće javlja kod starijih osoba, i da su takvi slučajevi vrlo opasni po život.

On, međutim, demantuje da je bilo ikakve intervencije na bubregu pacijenta.

“Nije izvađen bubreg. Istina je da takve operacije nisu rutinske, ali prilikom njih uopšte se i ne vidi bubreg, već samo krvni sud”, tvrdi doktor Davidović.

Nije jedini slučaj?

Predsednica Udruženja za zaštitu pacijenata "Re-akcija" Jasmina Lehlajtner kaže da su o slučaju nestanka bubrega obaveštene sve zdravstvene inspekcije i Ministarstvo zdravlja.

"Kada se u Srbiji desi da pacijent dođe na operaciju, recimo, trbušne aorte i ode posle godinu dana na redovnu kontrolu u drugu ustanovu, ustanovi se da, recimo, nema levi bubreg, pacijent ne može da dokaže i da sazna šta mu se desilo", rekla je ona. "Da li je bubreg nestao, istopio se, kolika je verovatnoća da se to desi, nema odgovora... To se dešava u državnim bolnicama, eminentnim, i to u Beogradu, i to će biti strašno ako se ustanovi i dokaže da je bubreg ukraden", kaže ona.

"Radićemo na ovome, ovo nije jedini slučaj. Imamo ovakvih tri slučaja u Udruženju. Mislili smo - ajde, prvi se pojavio, ajde, drugi - već nam je postalo sumnjivo, ali evo, sada i treći slučaj, pojavio se sa istom pričom", navela je Lehlajtnerova.

Iako je Ministarstvo zdravlja o ovom slučaju obavešteno, ministar Tomica Milosavljević rekao je da je to ozbiljna optužba na račun srpskog zdravstva.

On je istakao da je nedopustivo da predsednica Udruženja za zaštitu pacijenata takve podatke prvo iznosi u javnost, a da se prethodno ne obrati tužilaštvu.

Na pitanje šta će uraditi ukoliko se utvrdi da je to tačno, ministar je rekao: "Ma, uopšte nemam komentar na takvu stvar. Naravno da je svakom ljudskom biću strašna takva činjenica, ali to izgovoriti i ne otići u tužilaštvo ili u policiju, to je prosto za mene neverovatna činjenica i teška optužba zdravstvenom sistemu Srbije", rekao je ministar zdravlja. U vrhu MUP-a nam je rečeno da do sada nisu dobili nijednu prijavu od građana u vezi sa tvrdnjama Lehlajtnerove. Celu emisiju "Uvećanje" možete gledati na kanalu B92 na www.b92.net/video/.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: