Uložena žalba na presudu Mediću

Tužilaštvo za ratne zločine uložilo je žalbu Vrhovnom sudu na presudu nekadašnjem pripadniku "Škorpiona" Aleksandru Mediću, osuđenom na pet godina zatvora.

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2009.

15:04

Default images

Medić je osuđen za pomaganje u ubistvu šestoro muslimanskih civila u Trnovu (BiH), jula 19995. godine. Tužilaštvo predlaže da Vrhovni sud Srbije preinači presudu Veća za ratne zločine i Mediću izrekne strožu kaznu, ocenjujući da je "izrečena kazna na granici zakonskog minimuma kojom se ne može postići svrha, kako posebne, tako ni generalne prevencije".

Prema mišljenju Tužilaštva, prvostepeni sud nije u dovoljnoj meri uzeo u obzir težinu krivičnog dela, jer je u pitanju šest osoba, od kojih su trojica bila maloletnici.

Prvostepeni sud, navodi Tužilaštvo, nije uzeo u obzir ni okolnosti pod kojima je izvršeno krivično delo - da su pripadnici "Škorpiona" tukli zarobljene civile, ponižavali ih i uskraćivali im vodu za piće.

Medićevo izraženo žaljenje zbog ubistva civila nema poseban značaj, smatra Tužilaštvo, jer on nije priznao krivično delo i nije izrazio stvarno kajanje, pa je u pitanju izjava optuženog koja je usmerena samo na to da mu se izrekne što blaža kazna.

Zbog izdavanja naredbe za ubistvo šestoro civila u Trnovu pravosnažno je već osuđen Slobodan Medić (komandant "Škorpiona") na 20 godina zatvora i izvršioci naredbe (pripadnici "Škorpiona") Branislav Medić na 15 godina zatvora, a Pera Petrašević na 13 godina zatvora, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: