Amerika štitila Ratka Mladića?

Pentagonu nije bilo važno da se uhapse haški optuženici, navedeno je u izveštaju istraživačkog tima koji je predvodio istoričar Čarls Ingrao, prenose “Novosti”.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 03.03.2009.

01:53

Default images

Izveštaj je rezultat petogodišnjeg istraživačkog rada oko 300 istoričara, sociologa i pravnika sa prostora bivše Jugoslavije, ali i širom sveta. Kako prenose “Novosti”, u tom izveštaju se čak navodi da je američka vojska činila sve kako optuženici, a posebno Mladić i Karadžić, ne bi bili uhapšeni.

Kako se tvrdi u izveštaju, od kraja februara do početka jula 1996, specijalno oformljeni američki izviđački odred najmanje 20 puta imao je Mladića “na nišanu“.

Beogradski list prenosi i da su un ekoliko prilika, izviđači SAD bili u pratnji američkog pukovnika Džona Batiste koji je odlazio u komandni štab Vojske Republike Srpske na sastanke s Mladićem, a tema susreta navodno su bili uslovi Mladićeve predaje.

Prismotra američkih vojnika i tajni sastanci Mladića i Batiste iznenada su prestali 6. jula 1996, kada je navodno došlo do sukoba američkih vojnika i Mladićevog obezbeđenja.

Američki vojni komandanti aktivno su sprečavali napore Holanđana, Danaca da uhapse begunce, a to su, prema pisanju “Novosti”, potvrdili vojni i civilni zvaničnici nekoliko NATO zemalja, kao i bivši švedski premijer Karl Bilt, koji je u to vreme bio visoki međunarodni predstavnik za Bosnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: