Rusija protiv produženja START-1

Rusija je protiv produženja sporazuma o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja (START-1) izjavio je šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov.

Izvor: Beta

Utorak, 03.03.2009.

01:46

Default images

Rusko-američki sporazum, koji su 1991. godine potpisali američki predsednik Džordž Buš Senior i sovjetski predsednik Mihail Gorbačov, ističe 5. decembra 2009. godine.

Lavrov je rekao da su "odavno dostignute granice dogovorene u sporazumu koji je na snazi" i da bi njegovo dalje primenjivanje "značilo slanje pogrešnog signala da se arsenali oružja sada mogu još više da gomilaju", preneo je Itar-Tas.

Rusija želi da Sjedinjene Američke Države u novom sporazumu koji će zameniti START-1, pristanu na smanjenje svih tipova vozila za dopremanje nuklearnog naoružanja, pored postojećeg smanjenja nuklearnih bojevih glava, rekao je Lavrov, a preneo Rojters.

Šef ruske diplomatije će se sastati 6. i 7. marta sa državnim sekretarom SAD Hilari Klinton u Ženevi, kako bi razgovarali o pripremama za samit Rusija-SAD, a jedna od tema razgovora biće konsultacije o sporazumu START-1.

Lavrov je takođe rekao da se Rusija zalaže za normalizaciju odnosa SAD i Irana i pozvao na obnovu razgovora šest država - Severne i Južne Koreje, Rusije, SAD, Kine i Japana - o nuklearnom programu Severne Koreje.

Lavrov: Oklopna vozila Palestincima

Ministar spoljnih poslova Rusije je najavio i da će ta zemlja uskoro isporučiti 50 oklopnih vozila palestinskim vlastima.

Kako prenosi ruska agencija Interfaks, Lavrov je to rekao tokom leta u Španiju iz Egipta, u kome se sastao sa drugim liderima iz bliskoistočne "četvorke", koja radi na uspostavljanju mira u tom regionu, a predstavljaju je pored Moskve, SAD, Ujedinjene nacije i Evropska unija.

On je očigledno mislio na oklopna vozila koja je Rusija još 2005. ponudila palestinskim vlastima kao pomoć u održanju poretka, navodi agencija AP.

Izrael je tada sprečio ostvarenje te ideje, izrazivši bojazan da bi vozila mogla da padnu u ruke pripadnika palestinske ektremističke organizacije Hamas. Jerusalim je kasnije dozvolio isporuku tih oklopnih vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: