Tadić: Veliki rezovi

Ukoliko se ne raskine sprega kriminala, privrede, pravosuđa i politike, Srbija nema budućnost, rekao je Boris Tadić na otvaranju Biznis foruma na Kopaoniku.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 03.03.2009.

08:02

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je neophodno da se "razvrgne veza između kriminala, politike, privrede i pravosuđa" da bi Srbija imala šansu za bolju budućnost, ali i da to nije garancija za bolju budućnost. "Garancija je u društvenim reformama", rekao je predsednik Srbije.

On je ocenio da je ove godine neophodno napraviti "veliki rez" i da je ekonomska situacija u Srbiji teška. "Niko nema prava da se ponaša kao što se ponašao u prethodnim godinama", rekao je Tadić na Kopaoniku.

"Mi trošimo više nego što zarađujemo. Danas takva potrošnja može biti doprinos našoj destrukciji", ocenio je on rekavši da je ekonomska stvarnost u Srbiji veoma teška i da "nije nimalo različita od stvarnosti u razvijenim zemljama".

"Predstavnici krupnog kapitala neće moći da zarađuju kao do sada, mala i srednja preduzeća neće moći da dobijaju kredite kao do sada, niti građani mogu da se ponašaju kao do sada", dodao je on.

Obraćajući se prisutnim ekonomistima, Tadić je rekao da se od njih očekuju inovativna rešenja jer se dosadašnjim ekonomskim ideologijama kriza ne može prevazići.

"Ako je išta dobra posledica krize, to je deideologizacija. Vreme je da napravimo reviziju svih ideoloških pristupa koje smo imali do sada", ocenio je Tadić. On je rekao da će ove godine siromašni osetiti "veliki nalet krize". Na Kopaoniku je počeo Biznis forum o uticaju svetske ekonomske krize na privredu Srbije i rastu u uslovima globalne recesije i finansijske krize.

Skup koji organizuje Savez ekonomista Srbije otvorio je predsednik Srbije Boris Tadić, a na Forumu učestvuju premijer Mirko Cvetković i članovi Vlade Diana Dragutinović, Božidar Đelić, Mlađan Dinkić, kao i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Tokom tri dana razgovaraće se i o kontroli monopola, finansiranju lokalne samouprave, prilagođavanju finansijskog sektora novoj regulativi Evropske unije i inicijativama za podizanje konkurentnosti.

Učesnici skupa biće i predsednik Upravnog odbora Naftne industrije Srbije Dmitrij Mališev i generalni direktor kompanije “Fijat automobili Srbije” Đovani de Filipis.

Ovaj skup možete pratiti i na Televiziji B92, kroz direktne prenose i uključenja reportera, naredna tri dana.

Opozicija: Vlast nema rešenje

Demokratska stranka Srbije ocenila je da ekonomski forum na Kopaoniku pokazuje da vlast nema rešenje za krizu i da ne može da ispuni predizborna obećanja.

"Govori predsednika Republike i predsednika Vlade šire strah među građanima, što treba da predstavlja naivno opravdanje sopstvene nesposobnosti da se ispune predizborna obećanja", navodi DSS u saopštenju.

Ta stranka navodi i da, "nažalost, sve što se u direktnom prenosu moglo čuti od predsednika Republike i predsednika Vlade jeste priznanje da nemaju pravi program za rešenje krize".

Srpska napredna stranka ocenila je da se mere koje Vlada Srbije preduzima za ublažavanje ekonomske krize svode na novo zaduživanje građana i privrede Srbije kod MMF-a.

Novi pregovori sa MMF-om ne mogu suštinski da reše probleme u monetarnom, fiskalnom i posebno realnom sektoru srpske privrede, gde će se sunovrat nastaviti", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: