Ren: Sporovi na Balkanu tema za EU

Svaka balkanska zemlja će "po svojim zaslugama" ući u EU, ali će međusobni sporovi u regionu biti razmotreni pre otvaranja vrata EU, izjavio je Oli Ren.

Izvor: Beta

Utorak, 03.03.2009.

17:50

Default images

Komesar za proširenje EU je na okruglom stolu o pridruživanju Hrvatske Uniji podvukao da Evropska unija i Zapadni Balkan imaju "zajedničke bezbednosne, ekonomske i energetske interese".

"Ne smemo zaboraviti na građane regiona koji žele evropsku budućnost", pošto, na primer "Srbi i Bosanci ne mogu da putuju ni u susedne zemlje EU".

Zato je, naglasio je on, Evropska komisija rešena da nastavi proces koji bi "zemljama koje su najviše odmakle, omogućio da se ograničenja na vize EU ukinu do kraja ove godine".

On je ukazao da je bitno da zemlje Zapadnog Balkana ne posustanu u sprovođenju reformi i blagovremeno postanu "spremnije da preuzmu odgovornosti članstva u EU".

"Apsolutno je nužno da svaka zemlja ispuni ekonomske, zakonske i demokratske uslove da bi mogla postati članica EU" i takva politika pojedinačnih zasluga je i dalje na snazi", rekao je Ren.

On je time odgovorio na pitanje može li se, posle izglednog ulaska Hrvatske u članstvo, očekivati da potom stav EU bude da se zemlje Zapadnog Balkana prime u EU samo grupno.

Ren je istakao da je slovenačko-hrvatski spor zakočio nastavak hrvatskih pregovora o članstvu s EU i podvukao da je to postao i "evropski problem", te je zato Evropska komisija i predložila da pomogne da se to reši.

Evropski komesar je saopštio da je zatražio da se u tom cilju što pre sastane sa šefovima diplomatija Hrvatske i Slovenije.

Za Makedoniju je "nezaobilazan uslov" da predstojeći izbori budu po međunarodnim standardima da bi se moglo razmisliti da li su vlasti u Skoplju ispunile uslove za početak pregovora o članstvu u EU, ukazao je Ren.

Na pitanje novinara da li smatra da i stav Grčke o nazivu Makedonije predstavlja neku prepreku, Ren je uzvratio da se "i Grčka veoma zalaže za slobodne i poštene izbore" u Makedoniji.

Podjednako je presudno, po njegovim rečima, da se u Albaniji održe izbori po evropskim stadardima da bi uopšte moglo da se uzme u razmatranje eventualno davanje statusa kandidata za članstvo u EU toj zemlji, ako bi vlasti u Tirani to do juna zatražile, kako najavljuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: