VSS: Urošu Mišiću novo suđenje

Vrhovni sud ukinuo je presudu Urošu Mišiću, kojom je on pred Okružnim sudom bio osuđen na 10 godina zatvora za pokušaj ubistva žandarma na tribinama stadiona.

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2009.

13:12

Default images

Vrhovni sud je predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje. Tužilaštvo smatra da ovakve odluke suda ne doprinose generalnoj prevenciji i istovremeno odslikavaju probleme pravosuđa, među kojima je i odlaganje zadovoljenja pravde.

Vrhovni sud je uvažio žalbe branilaca Uroša Mišića, koji je na suđenju pred tim sudom imao čak pet advokata.

Odluka je, kako kaže portparolka tog suda Vesna Dabić, doneta zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka na koje su ukazivali branioci, to jest da u presudi nema najvažnijih činjenica na osnovu kojih je Okružni sud doneo presudu.

"Vrhovni sud je uvažio žalbe branioca Uroša Mišića i ukinuo prvostepene presudu u Beogradu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje", objašnjava Dabićeva.

"Vrhovni sud je utvrdio da su odlučne činjenice protivrečne dokazima koji su u prvostepenom dokazu sprovedeni i kojima je prvostepena odluka i doneta", dodaje ona.

Podsetimo, sudija Okružnog suda je, izričući 10 godina zatvora Urošu Mišiću, rekao da je napad na žandarma Nebojšu Trajkovića linč službenog lica i monstruozan čin.

Mišić je upaljenom bakljom napao Trajkovića, gurao mu baklju pod jaknu i na kraju pokušao da mu je ugura usta i sud je utvrdio da za to postoje dokazi i snimci.

Advokat Uroša Mišića Borivoje Borović zadovoljan je ukidanjem te presude. S druge strane, u Tužilaštvu su, prema rečima portparola Tome Zorića, nezadovoljni odlukom Vrhovnog suda.

"Kao stranka u krivičnom postupku, izražavamo nezadovoljstvo i smatramo da se ovakvim postupanjem ne postiže cilj generalne prevencije," izjavio je portparol tužioca Tomo Zorić.

On je dodao da ovakve odluke predstavljaju odraz problema našeg pravosuđa, a to je, prema njegovim rečima, odugovlačenje krivičnog postupka i odlaganje zadovoljenja pravde.

Presuda Urošu Mišiću bila je prva krivična presuda jednom navijaču na 10 godina zatvora zbog divljačkog ponašanja na tribinama i pokušaja ubistva žandarma. Ovaj slučaj su od samog početka, a posebno po izricanju presude od 10 godina zatvora, pratili pritisci.

Prvo su Uroševi drugovi još u sudnici vređali sudiju, nakon toga su navijači išarali gradove Srbije grafitima "Pravda za Uroša", a igrači Crvene zvezde izašli su na teren sa majicama "Pravda za Uroša" i prošli bez ikakvih posledica.

Uroš Mišić i posle ove presude Vrhovnog suda ostaje u pritvoru i čeka novo prvostepeno suđenje.

Potvrđena presuda "strojevcima"

Vrhovni sud Srbije potvrdio je prvostepene presude vođama organizacije "Nacionalni stroj" Goranu Davidoviću i Miodragu Stefanoviću, koji su osuđeni na godinu dana, odnosno šest meseci zatvora, zbog incidenta tokom antifašističke tribine na novosadskom Filozofskom fakultetu.

Vrhovni sud je protivpravne radnje optuženih Davidovića i Stefanovića kvalifikovao kao krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti u saizvršilaštvu.

Vrhovni sud je u slučaju Radomira Dickova i Gorana Đermanovića ocenio da su izrečene kazne zatvora strože nego što je to nužno, pa je okrivljenima izrečena uslovna osuda.

Petnaestorica članova neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" su u novembru 2005. godine upali na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, zbog čega je veće Okružnog suda u Novom Sadu u novembru 2006. godine osudilo Davidovića na godinu dana, a Stefanovića na šest meseci zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: