Dačić: Priča zvuči neverovatno

Ministar policije Ivica Dačić kaže da ako je tačna priča o saradnji Jovice Stanišića i CIA, to pokazuje da je na neke događaje u našoj zemlji uticano sa strane.

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2009.

01:48

Default images

U vreme kada je Jovica Stanišić bio prvi čovek srpske tajne policije i čovek od najvećeg poverenja Slobodana Miloševića, sadašnji ministar policije, socijalista Ivica Dačić kaže da nije sa njim sarađivao i da nema informacije o eventualnoj saradnji sa američkom obaveštajnom agencijom CIA.

Jovica Stanišić bio je šef DB-a sedam godina, a 1998. godine je smenjen bez ikakvog obrazloženja. U javnosti se tada spekulisalo da je razlog bliskost sa pojednim tadašnjim opozicionarima, ali se govorilo i o Amerikancima.

"Ta priča zvuči prilično neverovatno, ali, ako je istinita, onda se pokazuje da je sve moguće i pokazuje se da su verovatno na događaje u našoj zemlji imali uticaj i neki sa strane", rekao je Dačić.

I oni koju su sarađivali sa Stanišićem ne veruju u priču "LA tajmsa". Nekadašnji komandat Žandarmerije Goran Radosavljević Guri kaže da sve tajne službe u svetu sarađuju.

Stanišić je kao šef DB-a sigurno bio u kontaktu sa drugim službama, pa i s agentima CIA, kaže Radosavljević.

"Službe moraju da sarađuju, uvek su sarađivale. Jednostavno, službe moraju da sarađuju svuda u svetu. Osim toga, malo je verovatno da CIA nije znala šta se dešava na Kosovu ili na nekom drugom mestu, pa je sad Stanišić ili neko drugi morao da im daje informacije. Meni je to malo verovatno", rekao je on. U BIA nemaju komentar. Inače, ovo nije prvi put da se srpska tajna policija dovodi u vezu sa američkom obaveštajnom agencijom.

Bivši šef vladinog Biroa za komunikacije Vladimir Popović navodio je da je Rade Bulatović, tada šef BIA, odneo celu arhivu naše tajne službe u CIA. BIA je to demantovala, ali su mnogo stvari ostale nejasne. Rade Bulatović ni danas ne želi da za B92 govori o tome.

Američki dnevnik "LA tajms" objavio je da je Stanišić osam godina bio glavni čovek CIA u Beogradu. CIA je sada Haškom tribunalu, koji Stanišiću sudi, dostavila poverljiv dokument sa dokazima o pomoći koju im je pružio.

Petrović: Priča o Stanišiću banalna

Goran Petroviæ (FoNet, arhiv)
Bivši šef Državne bezbednosti Goran Petrović ne veruje u medijske navode da je jedan od njegovih prethodnika, Jovica Stanišić, bio saradnik američke CIA.

On je, gostujući u emisiji “Poligraf” TV B92, ocenio da je verovatno reč o senzacionalizmu zasnovanom na informacijama o uobičajenoj saradnji obaveštajnih službi.

Petrović navode američkih medija smatra banalnim i podseća da sve obaveštajne službe sarađuju i da bi Stanišićevi kontakti sa Amerikancima mogli biti u tom kontekstu.

“I ja sam isto bio špijun i izdajnik, kao Jovica, ako tako gledate jer sam bio u Lengliju (sedištu CIA) i u MI6 (britanskoj obaveštajnoj službi), tamo sam razgovarao, i dok sam ja pričao, tri njihova operativca su beležila, a dok su njihovi ljudi pričali, moji saradnici su pisali i to je normalno. Teško je povući crtu i reći 'pređena je granica'”, smatra Petrović.

On veruje da Stanišić ne bi završio u Hagu da je bio glavni čovek američke obaveštajne službe na Balkanu, već da bi ga CIA na vreme sklonila i zaštitila.

Vojnopolitički komentator lista "Politika" Ljubodrag Stojadinović smatra da je pojavljivanje informacija o odnosima Stanišića i CIA najverovatnije u funkciji njegove odbrane u Hagu.

Ako se ispostavi da je pisanje američkog lista tačno, pitanje je da li ćemo ikada saznati u kakvom smo mi to vremenu živeli, rekao je Stojadinović za emisiju “Poligraf”.

“On je devedesetih godina bio ključni čuvar srpske ksenofobije i paranoje. I u isto vreme dok su stvarani eskadroni smrti, Jovica Stanišić je, kako sada saznajemo, bio saradnik upravo one političke policije protiv koje je ovde organizovana ta vrsta paranoje”, kaže Stojadinović.

Teza o bliskosti Jovice Stanišića i Amerikanaca ponavljana je više puta posle njegovog prebacivanja u Hag, a spekulacije su postale aktuelne 2004. kada je, na zahtev odbrane, iz Vašingtona stiglo pohvalno pismo o Stanišiću koje je trebalo da posluži za to da bivši šef DB-a ubedi sud da ga pusti na privremenu slobodu.

O tome šta je sam Stanišić rekao povodom teksta u "Los Anđeles tajmsu", možete čitati u rubrici Drugi pišu.

Jednom CIA, uvek CIA

S druge strane, direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić rekla je, gostujući u emisiji "Kažiprst" B92, da bivši šef Državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić "još uvek ima veze sa raznim obaveštajnim službama svuda u svetu".

"Neko ko je jednom u tim vodama - nikada ne izlazi iz tih voda, pa bilo da ostaje u nekim posrednim odnosima s tim ljudima, ali je neko ko je uvek relevantan, pa sada pokušava da nekako izbegne suđenje", rekla je ona.

Kandićeva sumnja da bi do "izbegavanja" suđenja Stanišiću moglo da dođe jer je to suđenje sa stanovišta međunarodnog humanitarnog prava i ustanovljenja novih činjenica i važno i opasno - u pitanju je Srebrenica i angažovanje policije i "crvenih beretki".

Suđenje Stanišiću opasno je za interpretaciju kakvu Srbija ima o tim događajima i u pitanju je presuda Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH, kazala je ona.

Direktorka FHP-a smatra da je zajednički interes onih koji pripadaju "Stanišićevom klanu" i onih koji su danas u vlasti da pitanje te prošlosti ne treba otvarati i da postoji "razumevanje" za ono što Stanišić radi, a to je lobiranje i pokretanje svih poluga koje je nekad imao na raspolaganju kako bi pokušao da tog suđenja ne bude.

Ona je navela da je Stejt departmant ranije podržao predlog da Stanišić bude pušten na privremenu slobodu, navodeći koliko je on koristio i pomogao u oslobađanju talaca tokom rata u BiH.

"Nikada niko nije imao nikakvu podršku nikakvih obaveštajnih službi, niti državnih administracija, osim Jovice Stanišića", tvrdi direktorka Fonda za humanitarno pravo.

Ona smatra da je Stanišić imao "jake veze koje nisu potpuno izbrisane" i da te veze ne prestaju i po okončanju aktivnog rada u službi i da u tom smislu postoji podrška.

Kada je neko kao što je Stanišić u situaciji da mu predstoji suđenje, postoji interes i stranih obaveštajnih službi, u ovom slučaju Amerike, da mu se pomogne i on koristi sve, kaže ona.

Kandićeva je navela da odavno postoji strah da niko nije toliko moćan kao Stanišić i dodala da postoji procena da on ima veze i sa situacijom otkrivanja, odnosno neotkrivanja generala Ratka Mladića i da i te kako ima uticaja na delove BIA i MUP-a i vojne službe i da bi se mogao dogoditi kraj Haškog tribunala, a da to suđenje Stanišiću još nije počelo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: