Počela akcija "Očistimo Srbiju"

U Srbiji postoji 4.481 divlja deponija. Godišnje se na njih odloži više od milion tona otpada, kaže ministar životne sredine i prostornog planiranja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2009.

11:46

Default images

Akcija "Očistimo Srbiju", kojoj je cilj čišćenje gradskih i divljih deponija, počinje već sutra. Iz Ministarstva životne sredine pozivaju sve opštine i građane Srbije da se uključe, jer samo tako ćemo imati čistu i nezagađenu zemlju.

Ministarstvo životne sredine prepoznalo je kao jedan od najvećih problema životne sredine u Srbiji nizak nivo upravljanja otpadom.

Oko 40 odsto otpada odlaže se na 4.481 divlju deponiju. Ostatak se odlaže na 164 registrovane deponije, koje takođe nisu adekvatno rešenje.

Zato je pokrenuta akcija "Očistimo Srbiju", koja, prema rečima ministra ekologije, za cilj ima smanjenje zagađenja, podizanje kapaciteta ekološke industrije i unapređenje svesti o značaju zaštite životne sredine.

Oliver Dulić je, gostujući u emisiji "Kažiprst" Radija B92, naveo da se čak 40 odsto komunalnog otpada iz domaćinstava ne sklanja već završava upravo na divljim deponijama. Pored tog otpada, Srbija ima problem i sa industrijskim i opasnim otpadom.

“Mi, pored donošenja zakona, sledeće nedelje definišemo te zakonske odredbe. Planiramo, ne samo da očistimo Srbiju, već i da povećamo nivo svesti i da sprečimo nastajanje deponija u budućnosti”, kazao je Dulić.

Tom akcijom Ministarstvo namerava da poveže sve opštine u Srbiji kako bi delovale zajedno. Zbog toga su prezentaciji prisustvovali gradonačelnici i predsednici opština. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas obećao je masovno širenje akcije na nivou Beograda.
Duliæ se obraæa uèesnicima sastanka u okviru akcije (Beta)
Ministar životne sredine najavio je i kvalitetniju opremljenost komunalne infrastrukture, postavljanje kontejnera na mestima gde su nekada bile divlje deponije, obavezu da kamioni-smetlari bar jednom sedmično isprazne te kontejnere, podizanje nivoa industrije reciklaže, zapošljavanje novih ljudi i otvaranje novih radnih mesta.

Takođe, prema njegovim rečima, Srbija bi u narednih nekoliko godina mogla da ima pogon koji bi na ekološki potpuno čist način tretirao opasne vrste otpada, koje se generišu u industriji svake godine.

Finansijska sredstva za akciju Očistimo Srbiju obezbeđena su iz Fonda za zaštitu životne sredine, Fonda za nacionalni investicioni plan i od Nacionalne službe za zapošljavanje.

Opštine pravila konkursa mogu pročitati na sajtu Fonda, a prijave mogu poslati do 16. marta. Ministar Dulić pozvao je sve gradonačelnike i predsednike opština da im zaštita životne sredine bude prioritet političkog delovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: