Lajčak: RS da poštuje institucije

Predstavnici Republike Srpske ne treba da razmišljaju o povlačenju iz institucija BiH jer imaju mehanizme da ostvare svoje interese, izjavio je Miroslav Lajčak.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2009.

01:12

Default images

Odlazeći visoki međunarodni predstavnik u BiH Lajčak rekao je u intervjuu za "Nezavisne novine" da podržava mere Saveta ministara BiH da se utvrdi da li je neko prekršio procedure u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), kao i da se pokrene odgovornost u slučaju paralelizama u institucijama BiH.

Savet ministara BiH je na sednici 26. februara zaključio da je SIPA dostavila Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv premijera RS Milorada Dodika mimo znanja direktora Agencije za istragu i zaštitu Mirka Lujića i članova kolegijuma, koji su morali da budu upoznati sa dostavljanjem prijave.

Savet ministara je ovlastio Lujića da preduzme mere za utvrđivanje odgovornosti i da o tim merama upozna Savet ministara u roku od sedam dana.

Lajčak, koji je izabran za novog šefa slovačke diplomatije, poručio je političarima u BiH da moraju poštovati državne institucije, a toga se moraju pridržavati i oni koji u tim institucijama rade.

Ističe da politička atmosfera u BiH u poslednje dve nedelje ne doprinosi tome da se ispune uslovi Saveta za primenu mira, zbog čega na njegovoj narednoj sednici neće biti govora o transformaciji Kancelariji visokog predstavnika u BiH.

Lajčak takođe tvrdi da ne zna ko će ga zameniti na mestu visokog predstavnika i naglašava da taj posao i sada obavlja odgovorno i nastoji da smiri tenzije u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: