Svedok: Perišić obilazio Mladića

Svedok optužbe Milan Gunj rekao je na suđenju Momčilu Perišiću u Hagu da je optuženi 1997. posećivao Ratka Mladića u vojnom odmaralištu na Rajcu kod Valjeva.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.03.2009.

20:59

Default images

General Perišić optužen je za pomaganje zločina nad Muslimanima i Hrvatima u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici koje su 1993-95, po optužnici, počinili pripadnici vojski RS i Republike Srpske Krajine. Optužnica protiv generala Perišića zasniva se na tvrdnji da su te armije bile deo VJ i da ih je on, kao načelnik Generalštaba, kontrolisao.

Svedok Gunj, upravnik vojnog odmarališta Rajac, rekao je da je Mladić sa pratnjom prvi put došao u taj objekat u julu 1997, o čemu je on bio obavešten iz Generalštaba VJ.

Mladić je tada ostao više od mesec dana, a ponovo je na Rajac dolazio u februaru 1998, 1999 i verovatno 2000, precizirao je svedok. Napomenuo je da je čuo da je, u međuvremenu, Mladić odlazio u drugo vojno odmaralište Stragar.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, koji je tada već bio optužen za genocid u Srebrenici i BiH, general Perišić je, po rečima svedoka, na Rajcu posetio bar dva puta 1997. Kod Mladića su dolazili i tadašnji komandant Prve armije VJ general Trajković i Mladićev nekadašnji pomoćnik Milan Gvero.

"Mladićevo obezbeđenje koordinirao je pukovnik Ljubiša Beara, zajedno sa Darkom Pećancem", posvedočio je Gunj.

Bearu i Gvera, Haški tribunal je kasnije optužio za genocid, odnosno zločine protiv čovečnosti u Srebrenici i trenutno im sudi.

Gunj je kazao i da je potrepštine za Mladića i njegovu pratnju donosio iz glavnog skladišta VJ na Topčideru, o čemu, kako je rekao, nije vođena uobičajena evidencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: