Olmert: Odgovorićemo na napade

Odlazeći izraelski premijer Ehud Olmert zapretio je "bolnim i beskompromisnim odgovorom" na raketne napade na Izrael iz pojasa Gaze.

Izvor: Beta

Nedelja, 01.03.2009.

12:22

Default images

Obraćajući se ministrima na nedeljnoj sednici vlade, Olmert je optužio Hamas da koristi rakete tipa "kasam" da nadoknadi gubitke tokom tronedeljne ofanzive Izraela na pojas Gaze, završene 18. januara. "Hamas pokušava da se oporavi od jakog udara koji je pretrpeo u vreme operacije 'Čvrsto olovo' kroz upotrebu terora", kazao je Olmert.

Predsednik vlade Izraela rekao je da će ta zemlja odgovarati na raketnu vatru dok "terorističke grupe ne shvate da neće prihvatiti takve napade".

Rekao je i da odgovor Izraela neće uklapati u "očekivanja terorista" i da će uključiti široke operacije, sve dok se ne obnovi zatišje.

Šest raketa ispaljeno je juče na pogranično područje, dve su pogodile luku Aškelon, koja je nešto severnije, uz još dve pale u okrug Eškol i pored Sdot Negeva, saopštila je armija.

Ranjenih u raketiranju nije bilo, a šteta je pričinjena kada je jedna raketa eksplodirala u dvorištu prazne škole u Aškelonu.

Izrael je 27. decembra započeo tronedeljnu ofanzivu u odgovoru na nastavak raketne vatre na svoju južnu teritoriju. U toj ofanzivi poginulo je više od 1.300 Palestinaca i 10 izraelskih vojnika i troje civila.

Bler: Pomoć nema efekta bez mira

Bivši britanski premijer Toni Bler, sada izaslanik četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika, posetio je danas pojas Gaze, prvi put u tom svojstvu, naglasivši da pomoć za obnovu tog područja, posle ofanzive Izraela, neće imati trajnijeg efekta bez mira.

Bler je obišao i izraelski pogranični grad Sderot, koji je česta meta palestinskih raketnih napada.

Tokom posete Gazi, visokom gostu nisu bili domaćini članovi islamističkog Hamasa koji kontroliše pojas na obali Sredozemnog mora.
Toni Bler u pojasu Gaze (Beta)
Blerova poseta prethodi sutrašnjoj donatorskoj konferenciji za obnovu Gaze koja se održava u egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku.

"Biće novca - koji će stizati i biće novca, verovatno značajna suma, obećanog na konferenciji - ali taj novac neće imati trajni uticaj ako nema političkog rešenja", prenose izraelski mediji izjavu Blera novinarima.

Bler je istovremeno pozvao na održivi prekid vatre posle koga će uslediti ukidanje izraelske blokade pojasa Gaze.

Zbog blokade, u Gazu ne stiže građevinski materijal, jer izraelska strana tvrdi da će Hamas upotrebiti cement i čelik da obnovi snagu i ponovo se naoruža.

Bler je izrazio nadu u palestinsko jedinstvo i da će ono pomoći isporuku pomoći palestinskim teritorijama, prenose izraelski mediji izveštaje Rojtersa.

Izrael, SAD i EU smatraju Hamas terorističkom organizacijom i odbijaju da kontaktiraju sa njom.

Hamas ne priznaje Izrael, ranije sporazume sa tom zemljom i odbija da odbaci nasilje.

Bler je već dve godine izaslanik četvorke koju čine UN, SAD, EU i Rusija, a mandat mu je da ojača palestinsku ekonomiju i promoviše mir.

Petoro Palestinaca poginulo u tunelu

Petorica palestinskih krijumčara poginuli su danas, a jedna osoba je nestala kada se urušio tunel ispod granice pojasa Gaze i Egipta, prenose izraelski mediji izveštaje svetskih agencija, koje se pozivaju na palestinske lekare.

Doktor Moavija Hasanain rekao je da se tunel urušio zbog jake kiše.

Čitavu mrežu tunela prokopali su Palestinci ispod granice da bi nabavili robu koja im nedostaje zbog blokade prema tom području ne samo od Izraela, već i Egipta.

Blokada je uvedena otkako je islamistički Hamas u junu 2007. godine preuzeo kontrolu nad tim pojasom, pobedivši umereniji Fatah.

Ona je istovremeno odgovor na raketiranje juga Izraela.

Izraelska strana tvrdi da tuneli služe i za krijumčarenje oružja i eksploziva.

U vreme nedavne tronedeljne ofanzive Izraela na ciljeve Hamasa u pojasu Gaze, bombardovani su i tuneli i mnogi su uništeni.

Egipćani su pokušavali da unište i ulaze u tunele na svojoj strani granice. Međutim, Palestinci uvek nastoje da izgrade nove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: