Pripreme za PISA test

Ministarstvo prosvete počelo je pripreme đaka i nastavnika u Srbiji za novi ciklus međunarodnog PISA testiranja koje će početi u aprilu.

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2009.

11:45

Default images

U aprilu će PISA testiranje početi u oko 150 srednjih škola u Srbiji, a u ispitivanju će učestvovati oko 6.000 petnaestogodišnjih učenika. Tim povodom prošle nedelje održana je i konferencija "Ka kvalitetnijem obrazovanju u Srbiji - doprinos PISA ispitivanja", na kojoj su nastavnici dobili smernice za novo testiranje.

Testiarnje traje šest nedelja, učenici koji će učestvovati u ispitivanju biraju se metodom slučajnog uzorka, a rezultati će biti poznati krajem naredne godine.

Na poslednjem PISA testiranju 2006, srpski đaci pokazali su loše rezultate, pa su bili na 41 poziciji od ukupno 57 zemalja učesnica.

Ministar prosvete Žarko Obradović poručio je da su ti rezultai "zvono za uzbunu" i pokazatelj da mnogo toga treba menjati u srpskom obrazovnom sistemu. On je dodao da će cilj biti da se kod učenika uz pripreme i razgovor razbije strah od tog testiranja.

"To je prilika da sagledamo gde smo u odnosu na Evropu i svet, i još bolje se pripremimo za naredni ciklus testiranja 2012. godine", naveo je Obradović.

Predstavnik Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), pod čijim okriljem se sprovodi Pisa testiranje, Andreas Šlajner smatra da je srpski sistem obrazovanja tradicionalan, što je bilo dobro u prošlosti ali sada ne zadovoljava suštinske potrebe modernog društva i ekonomije.

"Od đaka se zahteva da uče drugačije, a od nastavnika da predaju drugačije i da prepoznaju izvanredne od prosečnih učenika. To je izazov za čitav obrazovni sistem u Srbiji", kaže on.

On je istakao da se srpski đaci izuzetno dobro snalaze kada treba samo da reprodukuju naučeno gradivo, ali da problem nastaje kada to gradivo treba primeniti u praksi i konkretnoj životnoj situaciji.

Koordinatorka PISA projekta u Srbiji Dragica Pavlović-Babić, ocenila je da će novi ciklus PISA testiranja biti prilika da se inspirišu i nove mere za unapređenje obrazovanja u Srbiji.

"Nedostaje nam funkcionalna pismenost, mi smo tu razočaravajući. Analiza PISA testiranja je veoma važna da bi smo videli šta su to slabe tačke u obrazovnom sistemu koje proizvode loša postignuća i da bi smo ojačali upravo te segmente", kazala je ona.

Pavlović-Babić je navela da je unapređenje obrazovnog sistema veoma važno kakao bi srpski đaci u budućnosti mogli da budu ravnopravni na tržištu rada Evropske unije.

"Učenici iz Srbije će u budućnosti svoje karijere graditi na evropskom tržištu i u evropskim okvirima, i oni moraju da budu spremni da tamo ravnopravno konkurišu sa svojim znanjima i kompetencijama", poručila je koordinatorka Pisa projekta u Srbiji.

PISA testiranje obuhvata razumevanje pročitanog, matematičku i naučnu pismenost, i u sve tri oblasti na testiranju 2006. đaci u Srbiji bili su ispod proseka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: