Razgovori vojske SAD i Kine

Visoki vojni zvaničnici SAD i Kine dogovorili su se da produže vojne ugovore suspendovane u oktobru, kada je Vašington objavio prodaju naoružanja Tajvanu.

Izvor: B92

Subota, 28.02.2009.

13:27

Default images

Zamenik državnog sekretara za odbranu Dejvid Sedni, koji je doputovao u Peking, razgovarao je sa svojim kineskim kolegom Ćjen Linhuom o brojnim pitanjima, između ostalog, o podršci Kine u Avganistanu, denuklearizaciji korejskog poluostrva i aktivnostima Kine u suzbijanju najezde pirata na obalama Somalije.

Sedni je rekao da se Vašington i Peking i dalje ne slažu po tajvanskom pitanju, ali je najavio da će "iskreni i direktniji" razgovori o tome biti održani na dvodnevnom sastanku u Pekingu, gde je Sedni juče doputovao.

Kako je rekao Sedni, "biće potrebno mnogo vremena da se obnovi vojna razmena (između dve zemlje), jer nijedna prepreka u vojnim vezama do sada nije uklonjena".

"Složili smo se da nastavimo sa razmenom i diskusijom", rekao je Sedni novinarima.
Nekoliko vojnih sporazuma Kine i SAD obustavljeno je pošto je Vašington u oktobru objavio da je sa vojskom Tajvana sklopio ugovor vredan 6,5 milijardi evra.

Severna Koreja: Provokacije SAD

Severna Koreja upozorila je američke trupe stacionirane u Južnoj Koreji da treba da prekinu sa "provokativnim akcijama" duž vojne demerkacione linije.

"Ukoliko trupe SAD nastave da se ponašaju arogantno u oblasti pod kontrolom Severne i Južne (Koreje), Korejska narodna armija (KPA) preuzeće odlučnu kontraakciju", navodi se u saopštenju.

Vojni zvaničnici u Pjonjangu izvestili su svoje kolege u Južnoj Koreji u saopštenju na engleskom jeziku koje je objavila severnokorejsaka novinska agencija KCNA koja navodi da su" intenzivirane provokacije američkih snaga u oblasti".

Južnokorejska agencija Jonap podseća na zajedničku vojnu vežbu južnokorejskih i američkih snaga od 9. do 20. marta širom Južne Koreje.

Pjongjang je objavio da su takve vežbe priprema za napad, dok Seul insistira da su ti manevri zaštitno orjentisani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: