Sejdiu: Nema razgovora o statusu

Priština neće prihvatiti nikakve pregovore koji bi predstavljali povratak na razgovore o statusu, rekao je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.

Izvor: Beta

Subota, 28.02.2009.

01:55

Default images

Sejdiu je rekao da je Kosovo spremno da prihvati sve teme razgovora sa Srbijom koji su u obostranom interesu. Sejdiju, koji s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem boravi u poseti Vašingtonu, kazao je za Glas Amerike da je veoma važno to što će se SAD snazno angažovati u nastojanju da Kosovo dobije nova međunarodna priznanja.

"Nadam se da će Srbija odustati od pokušaja da blokira nova priznavanja Kosova jer je, u krajnjoj instanci, u interesu obe zemlje da imaju dobre odnose", rekao je Sejdiju i naveo da se nada će i Rusija, koja podržava Srbiju, imati "racionalniji pristup".

Kosovski predsednik je podsetio da je Kosovo priznalo 55 država do sada i rekao da očekuje da će taj proces biti nastavljen.

"Postoje zemlje koje su u finalnim fazama priprema da priznaju Republiku Kosovo. Takođe, želim reći da one uzimaju u obzir sve okolnosti - Kosovo se pokazalo kao stabilna država, zemlja koja prihvata i neguje demokratske vrednosti, želi mir, stabilnost i dobre odnose sa susedima, iako u tome ne nailazi na racionalni pristup Srbije", kazao je Sejdiju.

On je naveo da posebno ceni to što su Kosovo priznale Crna Gora i Makedonija, koje su nekada bile deo bivše Jugoslavije.

Kosovo je, prema Sejdiju, bilo jedino nerešeno pitanje u jugoistočnoj Evropi, za koje Beograd "nije našao snagu da se oslobodi politike i usijane retorike koja je bila prisutna u Miloševićevo vreme".

"Pozivamo građane i vladu Srbije da priznaju tu realnost kako bi doprineli dobrosusedskim odnosima i uzajamnoj saradnji nas kao suverenih nacija, i kako bi podstakli zajednički put zemalja regiona ka Evropskoj uniji i NATO-u", rekao je Sejdiju.

Na pitanje da li se mogu očekivati direktni razgovori Beograda i Prištine i kako Vlada Kosova namerava da se postavi prema planu u šest tačaka, on je odgovorio da je kod donošenja tog plana zaobiđena Priština, kao i da taj plan nije prihvaćen na nivou UN.

"U pitanju je deo koji je ukljucen u izveštaj generalnog sekretara UN na isti način kao što je uključeno i gledište Pristine. Zato mi prihvatamo Ahtisarijev plan koji je najbolji projekat ponuđen svim građanima Kosova i spremni smo da ga primenjujemo", naveo je on.

Zaključio je da se sa Beogradom može razgovarati o temama koje su od interesa za dve države, kao što su liberalizaciji granica, borba protiv organizovanog kriminala, ekonomska saradnja i pozvao vlasti u Srbiji da odustanu od svog stava, jer, kako je rekao Sejdiu, taoci tog stava su građani Srbije na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: