Obraz "ne primećuje" neonacizam

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava tražilo je zabranu organizacije Obraz i tužilaštvu podnelo inicijativu da ispita ustavnost i zakonitost njihovog rada.

Izvor: B92

Subota, 28.02.2009.

00:55

Default images

MUP Srbije još 2005. stavio je organizaciju Obraz na listu klerofašističkih udruženja. Mladen Obradović, glavni sekretar Obraza, u emisiji “Stanje nacije” na TV B92 izjavio je, međutim, da nije primetio da u Srbiji postoje neonacističke organizacije.

"Za one koji se ne pokaju, neće biti ni ljudske ni božje milost. Srpski neprijatelji biće iskorenjeni i kažnjeni. Ubi’ pedera. Zakolji Šiptara. Nož, žica, Srebrenica" samo su neki od stavova pristalica Obraza.

Spisak njihovih ili, kako oni navode, srpskih neprijatelja poprilično je dugačak.

Tu su “cionisti, ustaše, muslimanski ekstremisti, šiptarski teroristi, sektaši, lažni mirotvorci”, zatim, kako stoji na sajtu obraza, “perverznjaci, narkomani, kriminalci”. Na istom sajtu stoji i program nacionalnog vaspitanja, pa tako pripadnici ove organizcije savetuju majkama da deci puštaju, kako piše, srpske pesme još u kolevci.

Pevanje, kako kažu "obrazovci", detetu će doneti prvi duševni uzdah i duhovni jecaj koji moraju biti srpski.

Mladen Obradović, glavni sekretar Obraza, u emisiji “Stanje nacije” na TV B92 izjavio je, međutim, da nije primetio da u Srbiji postoje neonacističke organizacije i naveo da će eventualna zabrana njegovu organizaciju učiniti još jačom.

"Ja sam svetosavski nacionalista, to znači da svoje uzore vidim u najvećim Srbima. Vidim svoje uzore u Svetom Savi, vladiki Nikolaju, Njegošu, Živojinu Mišiću i tako dalje", kaže Obradović.

Na pitanje kako vidi organizaciju Nacionalni stroj, koja otvoreno prikazuje neonacistička obeležja, Obradović je odgovorio: "Oni su mi sto puta draži od pedera, lezbejki, šiptarskih terorista, od svih onih za čija se prava bori gospodin (Marko) Karadžić".

Međutim, Ministarsvo za ljudska i manjinska prava od tužilaštva je tražilo da ispita ustavnost i zakonitost rada pokreta Obraz.

"U XXI veku ne treba razgovarati da li Jevreje, Rome, homoseksualce, treba spaliti, istrebiti", podseća Marko Karadžić, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

"O tome ja mislim da smo dosta naučili iz prošlosti i na ovaj način ne želim da dajem legitimitet organizaciji koja radi u suprotnosti sa Ustavom i važećim zakonima ove države", kaže on.

"Ali, kada smo već ovde, moramo da kažemo da agresivni nacionalizam, poziv na istrebljenje određenih grupacija u Srbiji, izražavanje diskriminacije i poziva na nasilje jesu u neskladu sa Ustavom", rekao je Karadžić.

Karadžić kaže da Obraz ne može i ne sme da odlučuje o tome ko je Srbin i ko je zaslužio da bude građanin Srbije.

Inače, Obradovića je novinar B92 pet puta pitao šta znače i na šta pozivaju parole koje se čuju na obrazovskim skupovima.

Međutim, objašnjenje ni novinar niti građani Srbije nisu dobili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: