Izdavačka kuća klevetala profesora

Šefovi izdavačke kuće koja je izdala knjigu "Nacionalni stroj" krivi su za klevetu profesora Vladimira Ilića, koji ih je kritikovao, ocenio je sud.

Izvor: Beta

Petak, 27.02.2009.

19:42

Default images

Opštinski sud u Zrenjaninu oglasio je krivim urednika i šefa marketinga izdavačke kuće Art projekt Ivana Danikova i Dalibora Bubnjevića, u ponovljenom postupku za klevetu profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Vladimira Ilića.

Bubnjeviću i Danikovu sud je izrekao opomenu, a naloženo im je i da u roku od 15 dana Vladimiru Iliću nadoknade troškove sudskog postupka.

Sudski spor vođen je zbog međusobnih optužbi koje su usledile kada je Ilić osporio imenovanje Bubnjevića za glavnog i odgovornog urednika lista Zrenjanin, jer je izdavačka kuća na čijem je on čelu objavila knjigu "Nacionalni stroj" autora Gorana Davidovića.

U toj knjizi objavljen je program neonacističke organizacije Nacionalni stroj, u kojem se, između ostalog, traži ukidanje parlamentarizma, zabrana rasno mešanih brakova, oduzimanje političkih prava pripadnicima "ne-arijevskih rasa" i "rasna higijena".

Ilić je Bubnjevića u saopštenju za javnost nazavao "stalnim saradnikom Ivana Danikova, pomagača osuđenog naciste Gorana Davidovića Firera".
Danikov i Bubnjević su optužili Ilića da ih "proganja", da je bio "direktni saradnik Miloševićevog režima jer je dobijao platu iz državnog budžeta" i da "pokusava da stavi fašistoidni predznak ispred pojedinih nacionalnih zajednica".

Opstinski sud u Zrenjaninu najpre je ponudio pomirenje koje su Bubnjević i Danikov prihvatlili, a Ilić odbio, izjavivši da će "pre žrtvovati novac i karijeru nego da se miri sa pomagačima nacista".

Odlukom od 10. aprila 2008. Opštinski sud svu trojicu proglasio krivim za uvredu i oslobodio ih kazne, ocenivši da su "branili opravdani javni interes", a Okružni sud u Zrenjaninu 10. decembra ukinuo je tu presudu i naložio ponavljanje postupka.

Okružni sud je između ostalog ocenio da program Nacionalnog stroja, detaljno naveden u izdatoj knjizi, veliča nacionalnost, belu arijevsku rasu i ograničenje određenih prava među rasama, što je u suprotnosti sa interesima demokratskog društva i protiv Ustava Srbije.

Obrazlažući presudu u ponovljenom postupku, Sudija Opštinskog suda Svetolik Vioglavin rekao je da je Danikovu i Bubnjeviću izrečena najblaža sudska kazna, jer je kao "naročito olakšavajuća okolnost" uvažena njihova potreba da odgovore na Ilićevo saopštenje.

On je rekao da je Vladimir Ilić oslobođen optužbe zato što su okrivljeni, kao javne ličnosti, morali da na određeni način trpe pojedine kritike i mišljenje koje je ovaj zastupao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: