Ljubljana-Zagreb: EU medijator

Hrvatska vlada će pozdraviti inicijativu EU o medijaciji u rešavanju pitanja spornih delova slovenačko-hrvatske granice, piše hrvatski "Jutarnji list".

Izvor: B92

Petak, 27.02.2009.

02:49

Default images

S druge strane, kako slovenački mediji pišu, Hrvatska će ipak pristanku na medijaciju dodati i svoje mišljenje o ulozi medijatora, odnosno neće odustati od očekivanja da se pomenuti spor reši na nekom od nadležnih međunarodnih sudova. Hrvatska će, naime, od medijatora očekivati da samo postave okvir za prepuštanje rešavanja pomenutih pitanja nekom od pomenutih sudova

Glavni argument Hrvatske jeste to da u slučaju Slovenije nisu moguće nikakve garancije da će biti prihvaćeni rezultati medijacije, kao što se desilo i u slučaju kada je Slovenija odbila rešenje koje je ponudio posrednik u slučaju Sporazuma o pograničnom saobraćaju i saradnji.

Hrvatski mediji dodaju i iskustva Hrvatske sa Slovenijom po pitanju članstva u NATO-u.

Istovremeno, na Brdu kod Kranja zamenik generalnog sekretara NATO-a Martin Erdman rekao je da je NATO još uvek zabrinut zbog mogućeg referenduma u Sloveniji o ulasku Hrvatske u NATO, ali da je NATO ipak i optimistički raspoložen i da se nada da će Hrvatska uspeti da uđe u Alijansu do planiranog susreta na vrhu, početkom aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: