Vitalova nagrada Albahariju

Vitalova nagrada "Zlatni suncokret" za najbolju knjigu u prošloj godini uručena je Davidu Albahariju za zbirku priča "Svake noći u drugom gradu".

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2009.

17:25

Default images

Vitalova nagrada dodeljuje se od 1996. godine, a podrazumeva novčani iznos od 5.000 evra i ponovljeno izdanje nagrađene knjige.

David Albahari ističe da su nagrade teret jer ga obavezuju da uvek mora biti bolji. Ipak, Vitalova nagrada mu je, kako priznaje, posebno draga jer je skrenula pažnju na njegovu knjigu priča, a on o sebi već punih 40 godina misli kao o piscu kratkih priča.

Međutim, kaže da ga je i ova knjiga učinila drugačijim. "Sada sam se maskirao u relativno realističnog pripovedača i pričam priče koje su bliže klasičnom načinu pripovedanja", kaže on.

"To su priče koje se na neki način trude da ispričaju čitav život, ne fragmentarnost koje sam imao u ranijim pričama, već neku celovitost kakvoj bi trebalo da težimo", kaže on. Nagrađena knjiga sadrži 20 pripovedaka, od kojih se svaka dešava u drugom gradu, od Beograda, Ljubljane do Londona i Kalgarija.

Reč je o složenoj i lucidnoj slikovnica sadašnojosti, kojoj Albahari prilazi realistički, ali i na ivici čudesnog sa uplivom groteske i tamnog humora, ocenio je žiri.

Nagradu, koja se dodeljuje 13. put, ustanovila je Književna fondacija Vitala, a nastavio poslovni sistem "Invej".

Na konkurs za ovogodišnju "Vitalovu" nagradu pristiglo je više od 200 naslova svih žanrova, a u najužem izboru su se, pored laureata, našli romani Vladimira Kecmanovića "Top je bio vreo" i "Sara" Petra Sarića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: